Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ezrednél csak csapatban lehet dolgozni

Szöveg: Demeter Ferenc |  2011. január 5. 6:09

2010. július elsejével parancsnokváltás történt az MH 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezred élén. A Honvédelmi Miniszter Szücs József mérnök alezredest az addigi parancsnok helyettest nevezte ki az ezred parancsnokának és léptette elő ezredessé. Beszélgetésünk második részében szó esik a parancsnok sportszeretetéről is.

Milyen katonai ismereteket adott ez az iskola?

Az egyetem célja hogy a leendő felső katonai vezetőit készítse fel egy kihívásokkal teli, folyamatosan változó világban. Tudják meghozni illetve előkészíteni az Egyesült Államok biztonsága szempontjából legfontosabb döntéseket. A tananyagban ezért elsősorban stratégiai vezetéselméleti kérdéseket, katonai és nemzetbiztonsági elveket tanultunk, de foglalkoztunk a gazdaság, nemzet és a régiók biztonságára való hatásával is. Fakultációként a vezetéselmélet XXI. századi kérdéseivel foglalkoztam. Minden tantárgyat egy-egy dolgozattal zártuk le és ezeknél a felméréseknél értékelték az angol nyelvtudást is. Így külön örömet jelentett számomra az „A", vagyis a jeles minősítés. A tantervi program nagyon sok utazást foglalt magába. Így nem csak a nemzetbiztonságot befolyásoló területekre, hanem az egész társadalomra rálátással lehettünk. Az évfolyamban rajtam kívül több külföldi hallgató is tanult és így most van a világon negyvennyolc ország, ahol valakit fel tudok hívni, ha éppen szükséges.

1595912165

Ha jól tudom, ezt követően szereztél némi missziós tapasztalatot is.

A pályafutásom egy másik iskolájának tudható be az is, hogy alig jöttünk haza 2008. nyarán, novemberben már Szarajevóban az EUFOR parancsnokságon egyéni beosztásban törzsigazgatói feladatokat végeztem. Tizenegyen dolgoztak a közvetlen vezetésem alatt, a helyi civilektől kezdve más nemzetek katonájáig. Akkor az EUFOR feladataiban huszonnyolc nemzet vett részt, így ez a környezet nagyon jó alkalom volt arra, hogy lássam, egy nemzetközi törzsben mennyi minden más szempontot kell figyelembe venni a feladatok tervezésénél és végrehajtásánál. Össze kell tudni hangolni és tiszteletben kell tartani a más kultúrákból érkezők vallási és népi hagyományait, emberi érzékenységét és nézetét.

Beszéljünk egy kicsit más témáról. Nagyon sokat lehet találkozni veled sportrendezvényeken, mint versenyző. A sport az életed során mit jelentett számodra?

1595912166
A főiskolai éveim alatt rendszeresen sportoltam és szinte minden katonai sportversenyen ott voltam. Ezt az akadémiai éveim alatt is folytattam. Több évfolyamtársammal alkottuk a légierő fakultás sportcsapatát, szép eredményeket értünk el. Rendszeresen csak 2005-ben kezdtem el futni, mindig többet és többet akartam teljesíteni. Ebbe olyan fizikai megmérettetés is bele fért, hogy Amerikában egy szlovén házaspár társaságában megmásztam a Grand Kanyont, ahol a férj egy szlovén hegyivadász zászlóalj parancsnoka, míg a felesége világbajnok tájfutó volt. A 2008-ban rendezett nyári 54-es kihíváson indultam egy profi férfi csapatban kezdőként majd egy évvel később már vegyes csapatban is teljesítettük a kihívást. Azt gondolom, sokat lehet tanulni a versenyeken a kitartás, bajtársiasság terén. Tavaly szeptemberben először elindultam a budapesti Maratonon. A távot a mostoha időjárás ellenére teljesítettem, de legközelebb szeretném az elért időeredményemet – négy óra, tizennégy perc – négy óra alá szorítani. A sport azért fontos számomra mert az a fajta munka, amivel parancsnokként naponta az ember szembenéz olyan szellemi, pszichés, fizikai megterhelés, amivel csak egészségesen, lehet megbirkózni. Ezért látom szükségességét annak, hogy a sport rendszeresen része legyen az életemnek. Sok esetben nehézséget okoz az, hogy a sportra szánt időt összeegyeztessem a katonai elfoglaltsággal és a családi programokkal. Az utóbbi időben ezért a sportot próbálom a kora reggeli órákba beilleszteni. Nem az eredményekért, a serlegekért csinálom, elsődlegesen önmagamnak akarok megfelelni és bizonyítani.

A család is szóba került, ők hogy fogadják el ezt a sokrétű elfoglaltságot?

A feleségem szintén katona, látja a helyzetemet és pontosan tudja azt is, hogy miért vagyok olyan nagyon sokat távol. Mindemellett törekeszem arra, hogy a család és a munka között megtaláljam a kellő egyensúlyt. Fiunk most kezdte a középiskolát. Sokáig kitartott abban, hogy katona lesz, de már úgy gondolja, hogy újságíró szeretne lenni, konkrétan sportriporter. Jelenleg ő is sportol, kézilabdázik. Hozzáteszem azt is, hogy az amerikai egy évnek Martin volt a legnagyobb nyertese. A kinti felmérések szerint az év végén három százalékkal volt elmaradva az átlag amerikai gyerekek nyelvtudásától. Ahogy hazajöttünk és elmúlt tizennégy éves középfokú angol nyelvvizsgát tett.

1595912166
Mennyit kell utaznia egy olyan parancsnoknak, akinek a felelősségi területe egész Magyarország, mivel alakulatának alegységei az ország minden részén megtalálhatók?

Az ezred alapvető feladata az ország szuverenitásának biztosítása érdekében a légtér folyamatos megfigyelése. Ennek megfelelően a radar alegységek az ország távoli pontjain találhatók meg. Havonta változó, hogy mennyit kell utazni, ezt mindig a feladatok határozzák meg. Az tény, hogy Bánkút, Debrecen és Békéscsaba több mint háromszáz kilométerre van az ezred parancsnokságától, ezért havonta meglehetősen sok időt töltök utazással. Többek között a távolságok miatt hangsúlyoztam a beiktatásomkor azt, hogy ez az ezred csak akkor tud jól működni, ha mindenki tudja és elfogadja azt, hogy ezt egy csapatként kell hogy tegyük. Ennek a csapatnak én nem csak az egyes számú vezetője, de tagja is vagyok, ezért ebben a szellemben kell, hogy végezzem a munkámat.

(Vége!)

Fotó: Archív