Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az influenzáról is szó esett a felkészítésen

Szöveg: Szűcs László |  2009. október 29. 15:38

A Magyar Honvédség katasztrófavédelmi rendszerét irányító Katasztrófavédelmi Operatív Bizottság szolgálati személyeinek rendeztek felkészítést csütörtökön a Honvédelmi Minisztériumban. A rendezvényen a jogszabályváltozásokból adódó módosulások megbeszélése mellett az új típusú influenzával kapcsolatban is tájékoztató hangzott el.

Évente kétszer rendez felkészítő foglalkozást az MH Műveleti Központ a Magyar Honvédség katasztrófavédelmi rendszerét irányító úgynevezett Katasztrófavédelmi Operatív Bizottság (KOB) szolgálati személyeinek. Az idei, őszi foglalkozást október 29-én tartották a Honvédelmi Minisztériumban.

A felkészítésen mindazoknak részt kellett venniük, akik a KOB-ban szolgálatot adhatnak egy esetleges katasztrófahelyzet esetén.

Ráadásul a mostani összejövetellel megkezdődik a Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszer (HKR) éves, átfogó témavizsgálata is – árulta el még a felkészítő foglalkozások kezdete előtt a honvedelem.hu érdeklődésére Borsos József mérnök alezredes.

Az MH Műveleti Központ válságkezelési és elemző-értékelő osztályának megbízott vezetője hozzátette: a foglalkozáson részt vevők megkapják mindazokat az alap-, és háttérismereteket, amelyek egy esetleges katasztrófa esetén a feladatok végrehajtásához szükségesek. Az alapismeretekről szóló tájékoztatót azért kell megtartani, mert vannak akik újonnan kerültek bele a KOB munkájába, a többiek számára pedig a tudnivalók felelevenítését szolgálja az előadás – mondta Borsos alezredes.

Első előadóként Kőnig Ferenc alezredes, a válságkezelési és elemző-értékelő osztály főtisztje a HKR jogi alapjairól, vezetési rendjéről, felépítéséről és hatásköréről beszélt. Mint elmondta: a honvédelmi ágazat által működtetett célorientált szervezetet, az országos katasztrófavédelmi rendszer részeként, az ágazaton belüli katasztrófahelyzetek, súlyos szerencsétlenségek megelőzésére, a veszélyeztetett személyi állomány, illetve a technikai eszközök és a vagyontárgyak megóvására hozták létre. Mindemellett a HKR célja még a más ágazatokban bekövetkezett katasztrófák elleni védekezéshez, valamint a nemzetközi katasztrófavédelmi segítségnyújtáshoz való hozzájárulás is.

Kőnig alezredes ezt követően a rendszert működtető szabályzókról és annak elemeiről beszélt, majd a riasztás-értesítés, a vezetés és a működés rendjét ismertette. Elhangzott: a HKR-t a honvédelmi miniszter, az államtitkár és a Honvéd Vezérkar főnöke működteti, a KOB pedig az MH Összhaderőnemi Parancsnokságon és az MH Támogató Dandárnál – katasztrófahelyzet esetén felállítandó – Katasztrófavédelmi Operatív Csoportokat (KOCS) irányítja. A KOCS-ok pedig a beosztott munkacsoportok tevékenységét koordinálják.

Az előadó hozzátette azt is, hogy a KOB-nak egy esetleges katasztrófát követően, a riasztás kiadása utáni három órán belül meg kell kezdenie a munkát, míg az úgynevezett speciális munkacsoportoknak a laktanya elhagyási készenlétet a riasztás utáni hetedik órában kell elérniük.

A HKR végrehajtó erőiről, azok összetételéről és képességeiről Ferencz Gábor mérnök főhadnagy, a válságkezelő és elemző-értékelő osztály tisztje tartott tájékozatót. Elmondta: egy esetleges katasztrófavédelmi feladat esetén a Magyar Honvédség az az erő, amelyik a legnagyobb létszámmal és legtöbb technikai eszközzel, széles spektrumban képes beavatkozni. A fiatal tiszt beszélt arról is, hogy a Magyar Honvédség pillanatnyilag összesen 102, harmincöt különféle típusú munkacsoporttal rendelkezik, amelyekben kétezer katona képesek bevetni egy-egy katasztrófavédelmi feladat során. A harmincötből hat úgynevezett speciális munkacsoport, ezekben összesen 41 katona szolgál.

Ferencz főhadnagy tájékoztatójában külön kitért az úgynevezett Influenza Pandémiás Bizottságra, amely egy esetleges riasztás esetén, a HKR részeként, a KOB bázisán operatív csoportként tevékenykedne. Előadásának végén a fiatal tiszt minden egyes munkacsoport feladatairól és összetételéről részletesen beszélt.

Kovács Balázs mérnök százados, a HM Tervezési és Koordinációs Főosztály főtisztje a Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszer működése során használt okmányok átdolgozásáról tájékoztatta a felkészítés résztvevőit, majd az Országos Nukleáris Balesetelhárítási Intézkedési Terv honvédelmi tárcát érintő feladatairól beszélt. A felkészítés záró előadásában pedig dr. Meglécz Katalin orvos alezredes, a Magyar Honvédség főepideiológusa az új típusú influenzával kapcsolatos tudnivalókat ismertette a résztvevőkkel. E tájékoztatóra egyébként azért került sor, mert a járvány „robbanása" esetén nem elképzelhetetlen a katasztrófahelyzetet kihirdetése sem, s ekkor már a Magyar Honvédségnek is feladatai lennének.

 

Meglécz doktornő elmondta: az orvostudomány influenzának nevezi azt a betegségcsoportot, amelyik hirtelen 38 fok feletti lázzal kezdődik, s számos más jellegzetes tünete is van. Hazánkban az influenza és a betegség okozta járvány szezonális jellegű, általában szeptember végétől március végéig tart. A pandémia fogalmát tisztázva a járványügyi szakember hangsúlyozta: a világjárványt okozó vírus emberi megbetegedéseket okoz, emberről emberre könnyen és gyorsan terjed, s ellene a lakosság nagy része nem védett. Természetesen nemcsak az influenza képes világjárványt okozni, a történelemben nem egyszer volt példa pestis, vagy éppen kolera pandémiára is.

Az influenza világjárványok általában 10–40 évente törnek ki, a legismertebb talán az 1918-as Spanyolnátha volt, de sokszor lehet hallani az 1957-es ázsiai influenzáról, vagy éppen az 1968-as hongkongi influenzáról is. A mostani vírus – amelyet a szakemberek A(H1N1)-nek neveztek el – hasonlít az 1918-ashoz, ám mégsem teljesen ugyanaz, éppen ezért veszélyes.

Meglécz alezredes elmondta azt is, hogy a járványügyi szakemberek már régóta készülnek egy újabb influenza világjárványra, hiszen utoljára 1968-ban, azaz 41 éve volt pandémia. Néhány éve még úgy gondolták, hogy az Ázsiában felbukkant, H5N1 vírus, az úgynevezett madárinfluenza lesz az új pandémiás törzs, ám mégis az idén áprilisban, az amerikai kontinensen megjelent, kezdetben sertésinfluenzának nevezetett H1N1 volt, amelyik rövid időn belül világjárványt okozott.

Az új típusú influenza egyébként a leggyakrabban az 5–24 éves korosztályt fertőzi meg (ellentétben a szezonális influenzával, amely leginkább a 60 év felettiekre veszélyes), s érdekes módon a 60 évnél idősebbek részleges immunitással rendelkeznek a vírussal szemben. A legveszélyeztetettebbek pedig a krónikus betegek (hasonlóan a szezonális influenzához), a terhes nők és a kisgyermekek – tájékoztatott a Magyar Honvédség főepidemiológusa, hozzátéve: sajnos félni kell a vírustól, mert a lakosság nagyobb része fogékony iránta, s emiatt arra is lehet számítani, hogy az aktív keresőképes korosztály nagy részét megbetegítheti. Minden nagy mértékben érintheti a Magyar Honvédséget is. Éppen ezért a legfontosabb cél a terjedés lelassítása, és a megbetegedések számának csökkentése, amely elsősorban az elkülönítéssel, a betegekkel történő érintkezés elkerülésével és a védőoltás beadatásával oldható meg.

A védőoltásról szólva Meglécz doktornő elmondta azt is, hogy a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség teljes személyi állománya részére rendelkeznek vakcinával, amelyet a katonák, a köztisztviselők és a közalkalmazottak térítés nélkül kaphatnak meg. Az oltás beadása egyébként – a vezérkari főnök parancsa értelmében – a külszolgálati missziókban tartózkodó katonák számára kötelező.

A tájékoztatón elhangzott az is, hogy a médiumokban napvilágot látott hírek miatt egyre nagyobb az ellenérzés az oltóanyaggal szemben. Pedig – hangsúlyozta dr. Meglécz Katalin – a magyar oltóanyag gyár 1961 óta készít influenza elleni védőoltásokat, mindenféle gond nélkül. S az elterjedt hírekkel ellentétben az új vírus elleni vakcina a pandémiás vírustörzset tartalmazza, azt is elölt, szakszóval kifejezve, inaktivált formában. A mellékhatások – bőrpír, izomfájdalom, láz – pedig csak nagyon ritkán jelentkeznek. A járványügyi szakember hozzátette: igaz az az információ, hogy a védőoltás higanyt tartalmaz, ez azonban az úgynevezett etil-higany, amely a vizelettel együtt távozik a szervezetből, ellentétben a metil-higannyal, amely viszont felgyűlik az emberi testben.

A Katasztrófavédelmi Operatív Bizottságban szolgálatot adó személyek felkészítése az aktualitásokról szóló tájékoztató után egy ellenőrzéssel folytatódott. Ezen azt vizsgálták, hogy a katonák képesek-e végrehajtani feladatukat, azaz rendelkeznek-e a szükséges belépési engedélyekkel, amelyek egy esetleges katasztrófa esetén a válságkezelési teremben szükségesek.

Fotó: Szűcs László