Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nincs megállás…

Szöveg: Demény Andrea hadnagy |  2009. október 29. 13:50

Gőzerővel folyik az MH EUFOR Kontingens hatodik váltásának felkészítése Tatán, az MH 25. Klapka György Lövészdandárnál. A kiképzés eheti programjában a békefenntartói lövészetek végrehajtása szerepelt. A hét első felében az úgynevezett 1-es és 2-es számú különleges békefenntartói lőgyakorlatokat kellett végrehajtaniuk a katonáknak.

Az elmúlt hetekben a tömegkezelés begyakorlása, az ellenőrző áteresztő pontok telepítése, és a személyi átvizsgálások szakszerű végrehajtása jellemezte az EUFOR kontingens hatodik váltásának kiképzésében részt vevő katonák mindennapi tevékenységét. Ezen a héten azonban változott a program…

A kiképzési tervnek megfelelően a hét első felében az úgynevezett 1-es és 2-es számú különleges békefenntartói lőgyakorlatokat kellett végrehajtaniuk a katonáknak egyéni és kollektív lőfegyverekkel – azaz géppisztollyal, gépkarabéllyal, mesterlövész fegyverrel, pisztollyal és géppuskával.

A lőgyakorlatok célja: minél hatékonyabban felkészíteni az állományt a külszolgálat feladatainak ellátására, melyek a válságkezelési és békefenntartó tevékenységgel vannak összhangban. Ennek megfelelően az értékelésnél kiválóan teljesített az a katona, aki emberélet kioltása nélkül, a végtagokra leadott lövésekkel tudta ártalmatlanná tenni a “támadó felet".

A hét második felében pedig azokat a mozdulatokat, tevékenységsorozatokat gyakorolták, amelyekkel az általuk működtett ellenőrző-áteresztő pontok, vagy a kísért konvojok elleni támadások kezelhetőek, visszaversehtőek. A szimulált feladatban a főszerep a rajparancsnokra és helyettesére hárult, hiszen a tűzrendszer és közelbiztosítás megszervezése alappillére a sikeres végrehajtásnak.
A felkészítés utolsó lövészetét a tömegkezelési képességek teljes elsajátítása követte, majd az állomány a záró gyakorlaton életszerű helyzetben tette próbára tudását, és adott számot az eddig elsajátított elméleti és gyakorlati ismereteiről.

1595892926
 

1595892926
 

1595892926
 

1595892926
 

1595892927
 

Fotó: A szerző felvételei