Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bravúros lövészet előléptetéssel

Szöveg: Demény Andrea hadnagy |  2009. október 29. 12:48

Rendkívüli gyakorlatra került sor október utolsó hetében az MH Bakony Harckiképző Központ (MH BHK) várpalotai lőterén, ahol a légierő és a szárazföldi csapatok együttműködve tűztámogató módszertani lövészetet hajtottak végre.

Az éles tűzfeladatok végrehajtásában részt vett a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár Harci Támogató Zászlóalja a rendelkezésére álló tűztámogató erőforrásaival, valamint a szolnoki székhelyű MH 25/88 Könnyű Vegyes Zászlóalj a saját eszközeivel és a 86. Szolnok Helikopter Bázis MI 24-es és MI 17-es szállítóhelikoptereivel.

Hasonló, közös gyakorlatok végrehajtását célzó törekvések már voltak az év közepén is, hiszen a harci támogató zászlóalj a lövészekkel, a 25/88 zászlóalj pedig a légierővel karöltve már végrehajtott ilyen típusú feladatot – mondta el Gulyás Géza alezredes, és Ruszin Romulusz alezredes a két zászlóalj parancsnoka.

A közös gyakorlat célja, hogy az ott szerzett tapasztalatokat felhasználva, egymással kooperálva, és a másik képességeit megismerve a tűzkérés, tűzvezetés és a tűzhelyesbítés folyamatát begyakorolják, pontosítsák, valamint mélyítsék az állomány tüzér lövésszaki ismereteit.
A gyakorlat folyamán az előretolt harcállásponton három légi összekötő és két szárazföldi hadműveleti beosztott a különböző tűzlépcsőkkel és figyelőpontokkal tartja a kapcsolatot, így koordinálva a tüzelőállások és a légierő tevékenységét.

1595892925
 

A módszertani lövészet alapvetően az MH 25/88 Könnyű Vegyes Zászlóaljra épül, melynek munkáját és képzését a magyar honvédség legnagyobb tűzerejű haditechnikai eszközeivel felszerelt zászlóalja támogatja, koordinálja.

A gyakorlatra ellátogatott Huszti András dandártábornok, a tatai alakulat parancsnoka, aki katonáihoz intézet beszéde után, tolmácsolta a Honvédelmi Miniszter határozatát a személyi állományra vonatkozólag. A felsorakozott csapatban Virincsik Árpád zászlós arcáról a meglepetés és a döbbenet volt leolvasható, amikor tudomására jutott, hogy néhány napja már nem megfelelő rendfokozatot viseli. Beosztásában végzett kiemelkedő munkájáért, dandárparancsnoka javaslatára a miniszter a harci támogató zászlóalj vezénylő zászlósát előléptette törzszászlóssá. A törzszászlós zavartan vette át parancsát és oklevelét, de akkor hökkent meg igazán, amikor a soron következő lőfeladatot össztűzzel, az ő tiszteletére hajtották végre.

1595892925
 

1595892925
 

1595892925
 

Fotó: A szerző felvételei