Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nagy találkozás a Zrínyin

Szöveg: Trautmann Balázs |  2009. október 29. 12:44

Mindig izgalmas az, ha két ember először találkozik egymással. Pláne akkor, ha ez az első találkozás ráadásul egy egész program megvalósulásának kezdetét jelenti… Az esemény meghívójának szükségszerűen száraz megfogalmazása nem jelezhette előre, hogy a vendég bizony generációk találkozásának lesz szemtanúja.

Pontosan ez történt: a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Mentor Rendszere immáron végleg hús-vér szereplőkkel töltődött meg.

A mentorok és mentoráltjaik együttműködése lehet a megfelelő terep és környezet a gondolatok, tapasztalatok, jótanácsok és emlékek átadásának. Egy olyan segítő kéz, mely az idősebb, tapasztalt, sikeres katonai pályájukat lezáró, immár nyugdíjas tisztek képesek nyújtani a most másodéves hallgatók felé.

Hagyományteremtő nap volt ez a szerda, hiszen az egyetem vezetésének reményei és elképzelései szerint a mentorprogram folyamatosan segíti majd a leendő tisztek életét, tanulmányait, s így három esztendőn belül már a tisztképzésben részt vevő hallgatókat teljesen le tudja fedni. Ehhez segítséget nyújt a nem várt siker: a felhívásra nem kevesebb, mint 86 leendő mentor jelentkezett. Ez komoly és pozitív meglepetés volt mind az egyetem, mind a program vezetőinek számára – és egyben jelzés is, hogy az idősebb generáció nem csupán képes, de akar is segíteni a Magyar Köztársaság leendő tisztjeinek.

S hozzá kell tenni, hogy ez a társadalmi mentorálás csupán egyik „lába" az alapvetően hármas szerkezetű programnak. A most együttműködő mentorok elsősorban a katonai szocializációban, az erkölcsi és eszmei kérdések megválaszolásában, a testületi szellem kialakulásában segédkezhetnek.

Ehhez a rendezvény szónokai elsősorban jókedvet és eredményességet „kértek" a mentoroktól, akiknek legelső és egyben igen nehéz feladata a kezdeti bizonytalanságok, tartások leküzdése lesz – a személyes kapcsolat, az önzetlen segítség eszközeivel.

A tervek szerint ezt követi majd a jelenleg még kidolgozás alatt álló szakmai mentorálás, mely már az első szolgálati helyüket elfoglaló, ifjú tiszteket segíti katonai pályájuk egészén. A harmadik oszlop pedig a tanuló-társak rendszere lesz. Itt a felsőbb éves hallgatók segítik alsóbb éves társaikat, segítve az eredményes egyetemi munkához, élethez vezető utat.

A partneri, támogatói, segítői viszony a pályaszocializáció fontos eszköze lehet. Erre nagy szükség van, hiszen mint elhangzott, az alakulathoz érkező tiszteket elsőként nem a teljesítményéről (hiszen ilyet az adott helyszínen felmutatni még nem tud), hanem magatartásáról mérik fel. S ebben sokat segíthet a mentor, felismertetve azt a hallgatóval, hogy az első tiszti beosztás egyben életmódváltást is jelent. S nem szabad elfeledni, hogy a Magyar Honvédség arculatát a tisztek és segítőik , a képzett tiszthelyettesek rajzolják meg…

A rendezvényen a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár alegységzászlót adományozott a másodéves hallgatók szintén Klapka György nevét viselő századának. A zöld lobogót pedig már a ZMNE hallgatói díszöltözetét viselő hallgató vette át, egyben bemutatva a megjelent mentoroknak és vendégeknek a kifejezetten elegáns, az egyetemn szavazásán is győztes öltözetet.

Fotó: Rácz Tünde

Címkékmentor