Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az izgalom és az öröm percei

Szöveg: Szűcs László |  2008. április 29. 13:35

Mint már beszámoltunk róla, mind a négy önként jelentkező fiatal elkísérheti Szekeres Imre honvédelmi minisztert a közeljövőben esedékes afganisztáni látogatására.

A két lány és a két fiú a Sláger Rádió Bumeráng című reggeli, szórakoztató műsorában tudta meg, hogy mindannyian rajta vannak az ázsiai országba induló repülőgép utaslistáján, és örömükről a honvedelem.hu-nak is beszámoltak.

A két miskolci, Babinszki Erika és Hermeczi József a rádióműsor után egy autóban utazott hazafelé, amikor sikerült elérni őket.

Erika még igazából ekkor sem fogta fel, hogy sikerült, s utazhat. Mint elmondta: fantasztikus érzés volt, amikor meghallotta a nevét, melyet elsőként említett a honvédelmi miniszter. Valahogy mindig is bízott benne, hogy kijuthat Afganisztánba, éppen ezért küldte el a jelentkezését a Boros-Bochkor duó által meghirdetett játékra.

– A családom nagyon örült, szinte azonnal elkezdtek sms-ekkel bombázni. Mindenki azt kívánta, hogy épségben érjünk ki, és jöjjünk is vissza. Tisztában vagyok vele, hogy veszélyes lesz odakinn, de már nagyon várom – mondta Erika, aki elárulta azt is, hogy az utazás előtt még feltétlenül vennie kell egy-két kendőt, azt ugyanis eddig még nem sikerült beszereznie.

József szerint is felfoghatatlan, hogy sikerült megnyernie a rádió játékát is így eljuthat Afganisztánba.

– Amikor meghallottam a nevem, nagyon megkönnyebbültem, de egy kicsit el is szomorodtam, hogy Zoltán, akivel az elmúlt néhány hét során sikerült jó barátságot kialakítanom, nem jöhet velünk. Aztán szerencsére a miniszter úr folytatta a névsorolvasást, s kiderült, mind a négyen mehetünk – emlékezett József a stúdióban történtekre, majd elmesélte, hogy az utazásig még mindkét munkahelyén minden munkáját be kell fejeznie, éppen ezért az elkövetkező néhány nap eléggé pörgős lesz a számára. És természetesen még vásárolni is el kell mennie.

– A kedvesem sírt, amikor meghallotta, hogy megyek, a szüleim azonban nyugodtan fogadták a hírt. Biztosan életre szóló élmény lesz. Hiszen katonai géppel utazunk, egy katonai támaszpontra és ráadásul Afganisztánba. Ebből a három dologból egyiket sem tudtam volna saját erőmből a közeljövőben megvalósítani – árulta el a fiatalember.

A Székesfehérvár közelében élő Szabó Zoltán a rádióstúdióban először egy kicsit elszomorodott, amikor az első két név között nem hangzott el az övé. Sportszerűen azonnal kezet nyújtott Józsefnek, ám ekkor a miniszter folytatta a felsorolást. Eleinte el sem hitte amit hall.

– Nagyon nagy kő esett le a szívemről, örülök, hogy mind a négyen kijutunk – mondta érdeklődésünkre.
Természetesen még neki is rengeteg teendője van az utazásig. E-mail-ben mindannyian kaptak egy listát a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs és toborzó főosztályától. Ez a jegyzék tartalmazza, hogy mit kell és mit tilos magukkal vinniük. Amikor hívtuk Zoltán éppen egy gyógyszertárban járt, hogy különféle fertőtlenítő szereket és pirulákat vegyen magának az útra. De természetesen még nagyon sok mindent kell beszereznie az indulásig.

A Karcagon lakó Puskás Mariann volt az egyetlen, aki nem volt jelen a stúdióban – mivel határidős munkáit kellett befejeznie – , amikor Szekeres Imre meghozta döntését. Munkahelyén, telefonnal a fülén izgult, hogy sikerül-e bekerülnie az utazók köré. Természetesen az első pillanatban ő is kissé csalódottnak érezte magát, hiszen Erika és József neve hangzott el először. Ám annál nagyobb volt az öröme, amikor kiderült, mindez csak azért történt, mert a miniszter ABC-sorrendben olvasta fel az utazásra önként jelentkező fiatalok neveit.

– Nagyon boldog voltam és vagyok még most is. Valójában a könnyeimmel küszködtem, amikor meghallottam a jó hírt – mondta Mariann, aki elárulta azt is, hogy édesanyja a döntés előtti este megjósolta: mind a négyen utazni fognak. Akkor még nem hitt neki, de nagyon örül, hogy végül mégis igaza lett.
Mariann szülei egyébként egészen addig féltették az ifjú hölgyet, amíg a szolnoki kiképzéskor számukra is bebizonyosodott: a kalandvágyó leányzót profi katonák védik majd Afganisztánban. Persze még ma sem nyugodtak teljesen, de azért boldogok, hogy a lányuk részt vehet élete legnagyobb kalandján.

Az utazásra önként jelentkezett négy fiatal ma este egy vacsorára is hivatalos. Ezen Szekeres Imre mellett Bochkor Gábor és Boros Lajos is részt vesz. Feltehetően ekkor is sok, az utazásukkal kapcsolatos fontos információkat tudnak majd meg az Afganisztánba készülő fiatalok.


Fotó: Tóth László