Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Marad az olasz kontingens Afganisztánban

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. április 29. 11:22

Olaszország fenntartja katonai jelenlétét Afganisztánban, amíg meg nem valósul az ENSZ és a NATO kitűzött célja, az ország demokratizálása, a fanatikus muzulmán tálibok legyőzése – mondta hétfőn közölt nyilatkozatában Franco Frattini leendő olasz külügyminiszter.

A Hamid Karzai afgán elnök ellen vasárnap megkísérelt merénylet újból megmutatta Olaszországnak és partnereinek, hogy nem vonulhatnak ki erőikkel Afganisztánból, folytatniuk kell erőfeszítéseiket az ENSZ és a NATO által kitűzött célok eléréséért – mondta.

Olaszország mintegy 2500 katonát állomásoztat az ázsiai országban. Egy csoportjuk a viszonylag békés, nyugati Herát tartományban szolgál, másik csoportjuk a fővárosban, Kabulban. Olasz katonák nem vesznek részt az ország legnyugtalanabb déli, délkeleti körzeteiben a tálibok ellen vívott harcokban.

Silvio Berlusconi leendő kormányfő, az április 13-14-i parlamenti választásokon nyertes jobbközép pártszövetség feje már bejelentette, hogy Frattini, az Európai Unió igazságügyi biztosa lesz az ország következő külügyminisztere.