Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Berlinben tárgyalt a honvédelmi miniszter

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. december 7. 16:34

Néhány órás munkalátogatást tett december 7-én, kedden dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter Berlinben, ahol megbeszélést folytatott vendéglátójával dr. Karl-Theodor Freiherr zu Guttenberg német védelmi miniszterrel.

A magyar honvédelmi minisztert katonai tiszteletadás mellett fogadták a német védelmi minisztériumban, ahol a két miniszter négyszemközti megbeszélést folytatott egymással, majd Egészségügyi Szándéknyilatkozatot írtak alá. A találkozón a két miniszter elégedettségének adott hangot a két ország sokrétű és intenzív katonai kapcsolatainak alakulásával kapcsolatban.

1595911212

Az afganisztáni ISAF Északi Regionális Parancsnokság keretében folyó műveleti együttműködésünk meghatározó. A német védelmi miniszter elismeréssel nyilatkozott az afganisztáni magyar egészségügyi hozzájárulásról és nagyra értékelte a magyar szakemberek munkáját. Az előbbi azért különösen fontos Németország számára, mert a misszióban hiány van német orvosokból és ápolókból.

1595911212
Magyarország elkötelezett az afganisztáni stabilitás megteremtésében, a honvédelmi miniszter e téren is megköszönte zu Guttenberg védelmi miniszternek, és a németeknek a magyar katonák támogatása érdekében tett eddigi erőfeszítéseit.
A megbeszélésen Hende Csaba tájékoztatta német partnerét a küszöbönálló magyar EU-elnökség aktuális kérdéseiről, arról, hogy hazánk kiemelten kezeli a védelmi képességfejlesztést, különösen a képességek megosztását és csoportosítását. Támogató elnökségként Magyarország fő célja az európai védelmi integráció előmozdítása, a Lisszaboni Szerződés végrehajtásának elősegítése.

Hende Csaba megerősítette, hogy továbbra is fenntartjuk a nyugat-balkáni katonai szerepvállalásunkat a műveletek befejezéséig. A NATO lisszaboni csúcstalálkozója kapcsán kifejtette, „elégedettek vagyunk az új Stratégiai Koncepcióval, hazánk támogatja a NATO belső reformfolyamatát".

A találkozó kezdetén dr. Hende Csaba megkoszorúzta a Bundeswehr hősi halottai emlékművét, a megbeszélést követően pedig viszontlátogatásra hívta meg a német védelmi minisztert.

1595911213