Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Biztonságpolitikai konferencia kezdődik Münchenben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. február 6. 12:08

Mintegy negyven ország állam- és kormányfője, külügy- és védelmi minisztere vesz részt a Münchenben pénteken kezdődő nemzetközi biztonságpolitikai konferencián. Magyarországot Szekeres Imre védelmi miniszter képviseli a vasárnapig tartó tanácskozáson.

A biztonságpolitika “Davosának" tartott, immár 45. müncheni fórumon a figyelem középpontjában az új amerikai kormányzat által kilátásba helyezett irányváltás, a kül- és a biztonságpolitika fő hangsúlyainak várt megismerése áll. Washington nevében Joe Biden alelnök vázolja a transzatlanti kapcsolatokkal, az amerikai-európai viszonnyal, a NATO jövőjével, valamint az összes válságtémával kapcsolatos amerikai elképzeléseket.

Ott lesz a fórumon Jaap de Hoop Scheffer, a NATO főtitkára, Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója, valamint Ali Laridzsáni korábbi iráni nukleáris főtárgyaló, jelenleg a teheráni parlament elnöke. Magyarországot Szekeres Imre honvédelmi miniszter képviseli.