Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy amerikai katonát exhumáltak Zircen

Szöveg: honvedelem.hu |  2009. július 22. 11:06

Egy – a II. világháborúban hősi halált halt – amerikai katona exhumálására került sor Zircen. Az exhumáláson jelen volt Dr. Holló József Ferenc a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója, Evan G. Roelofs az Amerikai Egyesült Államok légügyi attaséja és Brednev Ivan ezredes az Oroszországi Föderáció Nagykövetség katonai attasé-helyettese.

Amerikai részről az exhumáláson részt vett Dr. John E. Byrd a Központi Azonosító Laboratórium Tudományos Igazgató-helyettese (JPAC), Dr. Calvin Shiroma laboratóriumvezető, odontológus és Bradley Churc törzsőrmester is.
Az orosz fél szakértője Vladimir Szemigyetko ezredes az Oroszországi Föderáció Nagykövetség, Hadisírgondozói Katonai Képviselet vezetője volt.

A II. világháborúban hősi halált halt katona, Marvin Steinford J. törzsőrmester, egy amerikai B-17G típusú bombázó legénységének tagja volt a II. világháború alatt, amelyet Magyarország területe felett lőttek le 1945. március 24-én. A teljes legénység kiugrott a gépből Zirc település közelében. Steinford törzsőrmestert azóta a szolgálatteljesítés közben eltűntek közé sorolták.

Az amerikai katona exhumálásáról és hazaszállításának körülményeiről 2008. szeptember 9-én az Egyesült Államok Védelmi Minisztérium Hadifoglyok és Eltűnt Személyek Felkutatásáért Felelős Egyesített Parancsnoksága (JPAC), valamint az Oroszországi Föderáció Eltűnt és Deportált Hadifoglyok Tárcaközi Bizottsága és a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum háromoldalú memorandumot írt alá. Célul tűzték ki Steinford törzsőrmester exhumálását, azonosítását, az Amerikai Egyesült Államokba szállítását, valamint meg kívánják őrizni a hősi halált halt szovjet katonák kegyeletét.

1595889357
 

A zirci Felső temetőben történő exhumálást követően a csontok a Magyar Természettudományi Múzeumba kerülnek, ahol a szakemberek elvégzik az azonosítási munkálatokat. A szovjet katonák földi maradványai az amerikai katona kiválogatása után kerülnek majd vissza végső nyughelyükre. Ez néhány napon, maximum egy héten belül megtörténhet.