Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hajók a vizen

Szöveg: Juhász László szds. |  2009. július 22. 12:43

Ha nyár, akkor szabadság, pihenés, kikapcsolódás, szórakozás. Általában mindenkinek ez jut eszébe a nyárral kapcsolatban. Ám munkája is akad bőven az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj katonáinak, Szentesen. Hiszen fel kell készülni az augusztus 20.-i rendezvényekre és a Bevetési Irány hadgyakorlatra is. 

Az állomány pihentetése mellett, a napi szolgálati tevékenységet ellátókra kiemelt feladat hárul, hiszen a zászlóalj jelentős számú technikai eszközét kell előkészíteni stabil és biztonságos működésre. Folyamatos a karbantartás a PMP hadihíd elemeken, a szállítójárművek átvizsgálása és kiemelt figyelem hárul a BMK-130 tolóhajók ellenőrzésére is.

A héten 36 tolóhajóval készültek bizottsági ellenőrzésre a zászlóalj alegységei a tiszai vízi gyakorlótéren. A katonás sorba rendezett eszközöket a bizottság ellenőrizte szárazon és vízen. A kijelölt ellenőrök megvizsgálták a személyzet kezelői igazolványait, a gépek üzemeltetéséhez szükséges okmányokat. Emellett megtörtént az eszközök szemrevételezése, mely magába foglalta a vizsgálatot a hajócsavar ellenőrzésétől, az elektromos berendezéseken keresztül a toló szerkezetig, valamint a tolóhajó vízi alkalmazásához, biztonságos működtetéséhez szükséges tartozékok, felszerelések meglétét, mint például a hajó horgonya, vagy éppen a mentőmellény.

1595889357
 

Fontos szempont a karbantartottság.
Jól ismert, a puding próbája az evés. Ennek szellemében történt meg a technikai eszközök üzemeltetésével egybekötve minden jármű vízre tétele. Végrehajtották a hajók üzemképességének és üzembiztonságának ellenőrzését. Felbőgtek a motorok, fröccsent a Tisza vize, és a járművek máris legyőzték a természet hullámait. A kezelők rutinosan végezték feladataikat.

A vízi hajtás vizsgálata kiterjedt az irányváltóra, mely a hajó haladási irányának változtatására szolgál. A stabilan működő eszközök értékelésekor a bizottságnak szem előtt kellett tartani, hogy a felkészítés után a hajóknak a Duna vizén kell ellátniuk a feladatokat, mely a sokkal erősebb sodrás miatt nagyobb kihívást jelent embernek és eszköznek egyaránt.

1595889357

 

A kezelő személyzet kiképzésén túl, a katonák megismerkednek a vízi közlekedés szabályaival, vezetéstechnikai ismereteiket bővítik, melyekre nagy szükségük lesz egy nemzetközi hajóforgalmat lebonyolító folyón.
A nyár, a meleg, a szabadságolás ellenére a szentesi katonák jól végezték a dolgukat – a bizottság értékelése alapján is.

Biztosított a pontonok mértani pontosságú helyen történő lehorgonyzása a Parlament előtt a repülő világbajnokságon, és szakszerű átkelési feladatok végrehajtása a Magyar Honvédség gyakorlatán, Ercsiben.

fotók: Horváth Csaba fhdgy.

1595889358