Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy hónap harc a vörösiszappal

Szöveg: honvedelem.hu |  2010. november 3. 10:41

November 3-án, szerda délután a tervek szerint átadják a honvédség által épített kolontári állandó hidat. A katonák egy hónapja dolgoznak a vörösiszap-katasztrófa által sújtott térségben megfeszített tempóban, időt és energiát nem kímélve. Összeállításunkban az október 4. óta eltelt néhány hét eseményeit foglaljuk össze.

Október utolsó hétvégéjén az előzetes terveknek megfelelően a szentesi székhelyű MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred katonái a tervezett időre befejezték a Kolontár két részét összekötő híd felépítését. A működési engedélyt a szakhatóságok a kötelezően előírt vizsgálatok befejezésével a következő napokban adják ki. A 20 tonna teherbírású, 15 méter hosszú és 5,8 méter széles híd vascölöpökön áll, lábazata fém, padlózata és korlátja fából készült. A híd, melynek mindkét oldalán egy-egy méteres járdát alakítottak ki, hat nap alatt készült el, és a következő másfél-két évtizedben szolgálja majd a helyieket.

Ismeretlen ellenség, gyors reagálás

1595909448
Az építmény átadásával szimbolikusan is lezárult egy szakasz a szörnyű ipari katasztrófát követő időszakon belül. Az elmúlt egy hónap során a Magyar Honvédség megfeszített munkát végzett a térségben: a katonák az első pillanatoktól kezdve bekapcsolódtak a mentési és kárelhárítási munkálatokba. A baleset október 4-én, délután fél egykor történt, és 13.52 perckor a Honvédelmi Minisztérium katasztrófavédelmi rendszere már aktivizálódott. Vagyis a honvédség nem egészen másfél óra alatt talpon volt. A munkálatokban ezt követően november 2-áig mintegy 2300 katona vett részt; a Magyar Honvédség erői jelenleg is aktívan részt vállalnak a területen zajló tevékenységekben.

A katonák a katasztrófát követő időszakban nagyjából 260 technikai eszköz segítségével 12 kilométernyi útszakaszt és 450 gépjárművet tisztítottak meg a rárakódott vörösiszaptól. Emellett több kézi munkacsoport is szolgálatot teljesített a katasztrófa sújtotta térségben, hiszen bizonyos helyeken csak kézzel lehetett eltávolítani a veszélyes szennyeződést. A katonák körülbelül 250 tonnányi romtól és vörösiszaptól tisztították meg a szóban forgó területet. A Magyar Honvédség helikopterei is folyamatosan részt vettek a mentési munkálatokban, már a katasztrófa napján 23 sérültet szállítva Budapestre. Közülük többen a Honvédkórház – Állami Egészségügyi Központban kaptak ellátást.

A Magyar Honvédség rendszerint jelesre vizsgázik a néhány évente bekövetkező árvízi katasztrófák során, a mostanihoz hasonló jelenséggel azonban eddig még sehol sem találkoztak Európában. Emiatt egy kicsit nehezebben indult a munka, hiszen az első napokban senki sem tudta biztosan megmondani, milyen hatást gyakorol majd az anyag az emberekre, az állatokra, az infrastruktúrára. Így azt sem lehetett kiszámítani teljes bizonyossággal, milyen hatással lesz majd a vörösiszap a honvédség technikai eszközeire és ezen keresztül a mentesítésre. A fegyveres erők Havaria laborja mindenesetre elsőként vett mintát és végzett méréseket a kiömlött anyag természetét illetően, és nagyjából a harmadik napra minden kérdés letisztázódott. A honvédség állománya innentől kezdve egészségügyi és vegyivédelmi szempontból is biztonsággal tudott előre tervezni.

1595909448
Amikor később úgy tűnt, további gátszakadás várható, és Kolontár lakosságát ki kellett telepíteni, a honvédség szintén élen járt a megelőzésben. A tározó északi gátfalának repedését is katonai helikopterek észlelték elsőként az éjjellátó eszközök segítségével október 8-án, a késő esti órákban. Mivel a gát kiszakadása esetén mintegy félmillió köbméternyi további iszap ömlött volna ki, tétovázásnak nem volt helye: a dunántúli alakulatok parancsnokai éjfélkor riadóztatták az állományt, és másnap reggel 6 órára mintegy háromezer ember kitelepítéséhez elegendő katona és technikai eszköz sorakozott fel a térségben. Tatáról, Székesfehérvárról, Kaposvárról, Veszprémből zokszó és habozás nélkül érkeztek a katonák, hogy segítsenek a bajba jutottakon, majd mindössze egy óra alatt több mint 700 embert szállítottak ki a veszélyeztetett térségből biztonságos helyre. A honvédség erői felkészültek Devecser esetleges kitelepítésére is: mintegy négyezer tábori ágyat juttattak el Győrbe, ahol a gát átszakadása esetén el lehetett volna helyezni az embereket.

Segítség az újrakezdéshez

1595909448
A honvédség emellett nemcsak a konkrét „kétkezi" munkálatoknak volt aktív részese. A környék egyik településén, Meggyeserdőpusztán, az egykori honvédségi lakótelepen hat darab kétszobás, 45, illetve 65 négyzetméteres lakást alakítottak át a tragédia miatt hontalanul maradt családok részére. Ugyancsak a térségben 40 hektár honvédségi területet adtak át az önkormányzatnak ipari övezet létesítésére. A most felállított kolontári állandó híd is a jövőnek épült, és mint ilyen, az újrakezdés jelképe is egyben a térségben.

Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter a vörösiszap sújtotta térségben tapasztaltak alapján, az ott szolgáló katonák teljesítményét elismerve az elkövetkezendő időszakban új kitüntetést alapít, melynek formáján és az elnevezésén már gondolkodnak. Ezzel szeretnék megköszönni a térségben dolgozó valamennyi katonának a példamutató, áldozatos tevékenységet.

1595909449