Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Főpszichológusi összevonás

Szöveg: honvedelem.hu |  2010. november 3. 9:37

Az MH Dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ Preventív Igazgatóság pszichológusi intézet szervezésében, október utolsó napjaiban, Balatonkenesén rendezték meg a Magyar Honvédség idei, három napos főpszichológusi összevonását.

A műveleti és gyakorlati területeken megszerzett, valamint a kutatások tapasztalatai alapján egyre markánsabban körvonalazódik a katonapszichológia fontossága, a külföldi haderők mintájára a Magyar Honvédség vezetése is a szakterület megerősítését szorgalmazza. Az Afganisztánban szolgáló magyar Tartományi Újjáépítési Csoport állományában  folyamatosan biztosított a pszichológus. Magyarországon a katonák és családtagjaik egyaránt igénybe vehetik a honvédség egészségpszichológiai és mentálhigiénés szolgáltatásit – hangzott el egyebek mellett az összevonáson

A Magyar Honvédség főpszichológusa, dr. Tarnóczi Richárd ezredes által összehívott találkozón hét szekcióban negyven előadás során a gyakorlati tapasztalatok, és az aktuális kutatások eredményeit vitatták meg a szakemberek. Az összevonás tematikájában megtalálható volt egyebek mellett a műveletek pszichológiai biztosításait tárgyaló témakör; a misszió és a család aspektusai; a katonai alkalmazás pszichiátriai és klinikai pszichológia kérdései; a pszichológiai készenlét fenntartása és a vezetés támogatása; a gyakorlati pszichológia; a szervezetpszichológiai alkalmazások eszközei és tapasztalatai; továbbá a prevenciós tevékenységgel kapcsolatos és pszichológiai tevékenységeket tárgyaló témakörök.

Fontos szerepet kapott az idén nyáron, Afganisztánban történt események tapasztalatainak feldolgozása, orvosi és pszichológusi szempontból. Az eseményről azok a szakemberek számoltak be, akik abban az időben teljesítettek szolgálatot Afganisztánban.