Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egyeztetés nyílt, szívélyes légkörben

Szöveg: Kollárné dr. Nényei Judit alezredes |  2010. november 23. 8:41

A HM Védelempolitikai Főosztály november 15-én fogadta a német Szövetségi Védelmi Minisztérium delegációját, akikkel kétnapos megbeszélést tartottak. A küldöttség vezetőjét, Hans-Werner Wiermann dandártábornokot, védelempolitikai igazgató-helyettest Siklósi Péter HM védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkár udvariassági látogatáson fogadta.

A magyar tárgyaló delegáció vezetője Kelemen Tas HM VPF főosztályvezető volt, a megbeszéléseken részt vett dr. Demkó Attila HM Védelmi Tervezési Főosztály vezetője és Tóth István mk. ezredes, a HM Nemzetközi Együttműködési és Fegyverzet-ellenőrzési Hivatal igazgatója is.

A tárgyalásokon a felek egyeztettek Ukrajna és a Balkán biztonsági helyzetéről, a nyugat-balkáni országok euroatlanti integrációjának lehetőségéről.

A magyar delegáció reményét fejezte ki, hogy – Horvátország uniós csatlakozásával kapcsolatban – a tárgyalások a magyar EU-elnökség alatt lezárulhatnak. Ehhez kapcsolódóan Kelemen Tas főosztályvezető beszámolt a magyar EU-elnökséggel kapcsolatos elképzeléseinkről és szándékainkról.

A NATO új Stratégiai Koncepciójának elemzése során a résztvevők többek között üdvözölték a „nyitott ajtók" politikát.
A nemzetközi békeműveletek témakörben a két fél konzultált a magyar szerepvállalás helyzetéről Afganisztánban és a Balkánon. A német fél kifejezte köszönetét az ISAF Északi Régiójában végzett eddigi munkáért, kiemelve sikeres együttműködésünket az egészségügy területén, valamint a magas szintű magyar hozzájárulást az afgán biztonsági erők kiképzéséhez. A vendégek beszámoltak Németország nemzetközi szerepvállalásáról, értékelték az ATALANTA-művelet eddig elért eredményeit.

A műveleti kérdéseken túl tájékoztatást kaptunk a Bundeswehr és a Szövetségi Védelmi Minisztérium küszöbönálló szervezeti átalakításáról és a haderőcsökkentésre

vonatkozó német tervekről.

A kétoldalú katonai kapcsolatok elemzése során köszöntünket fejeztük ki a sokrétű támogatásért, amelyet német partnereinktől kaptunk. Jeleztük, hogy törekszünk a kapcsolatok elmélyítésére és intenzitásának növelésére, legyen szó a csapatkapcsolatokról, a képzési és oktatási együttműködésről, vagy a felsővezetői közös programokról és látogatásokról. Ennek kapcsán külön kitértek a felek dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter közelgő egynapos berlini munkalátogatására, amelyen egy egészségügyi szándéknyilatkozatot és egy logisztikai területet felölelő együttműködési megállapodást is aláír a két miniszter. A német féllel folytatott megbeszélések nyílt, szívélyes légkörben történtek.

Fotó: Galovtsik Gábor