Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Észak-Korea ágyútűz alá vett egy dél-koreai szigetet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. november 23. 8:59

Az észak-koreai tüzérség ágyúzott kedden egy dél-koreai szigetet – jelentette a dél-koreai média a hadseregre hivatkozva. A támadásban tizennégy dél-koreai katona megsebesült.

Több tucat lövedék csapódott be a Jonpjong-szigeten, nem messze a közös tengeri határtól, a Sárga-tengeren, a Koreai-félszigettől nyugatra. A szigeten lángra kapott 60-70 lakóépület. Dél-Korea viszonozta a tüzet – közölte a hadsereg, amely hozzátette, hogy a békeidőben legmagasabb fokú készültségbe helyezte magát.

Eközben vésztanácskozásra gyűlt össze a dél-koreai vezetés egy föld alatti bunkerban, a szöuli elnöki palotában az észak-koreai tüzérségi támadás miatt. A dél-koreai légierő pedig F-16-os harci gépeket vezényelt a levegőbe.

Az ágyúzott dél-koreai Jonpjong-szigeten 1200-1300 ember lakik. Egy szemtanú szerint a lakosokat kimenekítik. Az észak-koreai ágyúzás még tartott, amikor az illető beszélt. Mostanra azonban már abbamaradt.

A szigeten 14 dél-koreai katona sebesült meg a támadásban, közülük négy súlyosan. A sziget lakói halászhajókon kezdtek el menekülni a Jongpjon-szigetről – közölte szintén egy szemtanú, pontosítva a lakosok meneküléséről szóló korábbi információt.

A Yonhap hírügynökség szerint a dél-koreai hadsereg forró dróton üzenetet küldött Észak-Korának, és ebben követelte az ágyúzás abbahagyását. A dél-korai kikötői és hajózási hatóságok közölték, hogy a hajózást, kikötői forgalmat sehol nem zavarta meg a támadás.

Egy dél-koreai elemző szerint az észak-koreai agresszió mögött az állhat, hogy nemrég kiderült: Phenjan urándúsító programba kezdett.

Ri Mjong Bak dél-koreai elnök közölte: országa megpróbálja elkerülni, hogy az incidensből nagyobb fegyveres konfliktus legyen – jelentette a Yonhap, de a hírügynökség hozzátette, hogy ha Észak folytatja az agressziót, akkor Szöul erőteljesebb választ ad, mint amely az első tüzérségi lövésekre adott volt.