Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Éjszaka hatástalanították a bombát – a lakók hazamehettek

Szöveg: FH/honvedelem.hu |  2008. július 17. 7:32

Szerdán késő éjjel hatástalanították a tűzszerészek azt a második világháborús bombát, amelyet délután találtak a főváros XIII. kerületében, a Tatai és a Tahi utca kereszteződésénél, egy autószerelő műhely udvarán.

A környék épületeiből a robbanásveszély miatt csaknem 10 ezer embert kellett kitelepíteni a hatástalanítás előtt. A lakók éjfélre visszatérhettek otthonaikba.

Az 500 kilogrammos második világháborús amerikai repeszbomba akkor került elő, amikor szerviz aknának ástak helyet a műhely udvarán. A robbanásveszély miatt 1 kilométeres körzetből kiköltöztették az embereket, mielőtt a tűzszerészek hozzáláttak volna a szerkezet hatástalanításához – szerintük ekkora területen pusztított volna a bomba, ha felrobban.

1595878336
Az Országbíró utca – Béke út – Dolmány utca – Tatai út által határolt területet ürítették ki, ez csaknem 10 ezer embert érintett, akiket polgárőrök és 400 rendőr tájékoztatott arról, mi történik – egyebek mellett hangosbemondókon. A kiköltöztetéssel szerda este 10 óra körül végeztek. Azért ilyen későn, mert sokan nem akarták elhagyni otthonukat, volt, aki bezárkózott a lakásába. A rendőrök 2 embert előállítottak: a férfi és a nő akadályozta az egyenruhásokat, illetve hangoskodtak, randalíroztak az utcán.

Közben a katasztrófavédelem és az Országos Mentőszolgálat munkatársai a Fiastyúk utcai általános iskolában bázist állítottak fel – ide nagyrészt a kitelepített idős és beteg embereket vitték. A Fáy utcai Vasas pályán és a Nővér utcai gimnáziumban is fogadták azokat, akiknek nem volt hova menniük. Mindhárom helyre vittek ásványvizet, a Fiastyúk utcába élelmiszert is szállítottak.

Itt orvosok és pszichológusok is voltak, de nem sok dolguk akadt.

A BKV két buszjáratát érintette a lezárás: a 20-as gyors és a 30-as buszok kerülő úton közlekedtek a Szegedi úton és a Béke úton át.

Miközben a tűzszerészek vizsgálták a bombát, kiderült, hogy megsérült. A féltonnás amerikai robbanószerkezetnek leszakadt az úgynevezett fenékgyújtója. A hatástalanítást nehezítette az is, hogy a bomba egy gázvezeték mellett feküdt.

Kora este Székely Tamás egészségügyi és Szekeres Imre honvédelmi miniszter is a helyszínre látogatott. Szekeres Imre úgy fogalmazott, hogy a bomba hatástalanítása nem kockázatmentes. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azonnali tájékoztatást és folyamatos jelentést kért kora este az angyalföldi kitelepítésről.

Amíg a bombát hatástalanították, nem jártak a vonatok Rákosrendező és Rákospalota-Újpest között. A vonatok a Nyugati pályaudvaron és Újpesten várakoztak, összesen hét járat késett a Budapest-Veresegyház vonalon emiatt.

A veszélyt végül este fél 11 előtt nem sokkal sikerült elhárítani. A rendőrség 10 órára ürítette ki a területet, a tűzszerészek ezután láttak munkához. Kiemelték a bombából a gyutacsot, amit a helyszínen felrobbantottak. Ez a robbanás semmilyen veszélyt nem jelentett. A bombatestet a honvédség központi gyűjtőhelyére szállították, ahol megsemmisítik majd.

1595878336
A lakók visszaköltöztetését néhány perccel 11 óra után kezdték meg. A betegeket és időseket a mentők, a többieket a polgárőrök juttatták haza. A BKV 2 buszt ajánlott fel az emberek szállításához.

A délutántól késő estig tartó senkinek nem esett baja. Az lakók éjfélre visszatérhettek otthonaikba.

Legutóbb május közepén, két egymást követő napon találtak bombákat Budapesten, az újbudai Infoparkban.

Az egyik bomba egytonnás volt, akkor a park 2 kilométeres körzetét lezárták, az épületeket pedig kiürítették, köztük a pesti oldalon lévő Nemzeti Színházat is. A másik bomba, az angyalföldihez hasonlóan, 500 kilós volt. Mindkettőt a helyszínen sikerült hatástalanítani.

fotók: MTI