Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elbúcsúztak Szentendrétől a tiszthelyettes-hallgatók

Szöveg: Papp Nikolett |  2009. július 11. 17:34

A MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola oktatói évről évre felkészítik azokat a fiatalokat, akik tiszthelyettesként kívánják szolgálni hazájukat. A tanulmányaikat befejező katonák avatására, az ünnepélyes eskütételre július 11-én került sor a MH Központi Kiképző Bázis alakulóterén, Szentendrén.

Az avatás előtti napon, pénteken, az MH KPTSZI vezetősége és oktatói bensőséges hangulatú beosztásba helyezési és kinevezési ünnepségen vettek búcsút a tiszthelyettesektől. Dr. Isaszegi János mk. vezérőrnagy, a kiképző bázis parancsnoka, az iskola szolgálati elöljárója köszöntötte a végzetteket, a Magyar Honvédség katonai szervezeteinek képviselőit, és az alakulatok vezénylő zászlósait.

1595889058
 

A misszióban szolgálatot teljesítő kinevezett igazgató, Dr. Kovács Tibor mk. ezredes nevében is gratulált a végzetteknek, további munkájukhoz sok sikert, erőt, egészséget kívánt. Majd átadta a szót az iskola megbízott igazgatójának, Korcsog László mk. alezredesnek, aki megköszönte a MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola katonapedagógusainak, szakoktatóinak, teljes személyi állományának áldozatkész munkáját, amely nagy mértékben hozzájárult ahhoz, hogy erkölcsileg szilárd, szakmailag kiválóan felkészült tiszthelyetteseknek adhassák át a végzettséget tanúsító bizonyítványt. „A Magyar Köztársaság professzionális haderőt épít. Ebben a haderőben meghatározó, kitüntetett helyet foglalnak el a tiszthelyettesek és a zászlósok. A csapatok működésének elengedhetetlen feltétele, hogy tiszthelyetteseink legyenek a szakma mesterei, legyenek képesek feladataik önálló végrehajtására."- emelte ki Korcsog alezredes.

1595889058
 

A hagyományokhoz híven a végzett tiszthelyettesek városi felvonulással és Szentendre Fő terén megrendezett ünnepséggel búcsúztak el a várostól, annak vezetőitől. Isaszegi tábornok a város szívében köszöntötte Kun Csaba alpolgármestert, a téren megjelent helyi lakosokat és turistákat. Utóbbiaknak angol nyelven mutatta be a két szentendrei katonai szervezetet, kiemelte a város és az alakulatok közötti hatékony együttműködést. Majd a tiszthelyettesek nevében Varga Zsolt őrmester mondott búcsúbeszédet, melyben hangsúlyozta, ittlétük alatt érezték, hogy a város büszke katonai múltjára, magáénak tekinti az itt működő katonai alakulatokat. Kun Csaba alpolgármester válaszbeszédében kiemelte a honvédelem fontosságát Szentendre életében és sok sikert kívánt a katonák további munkájához. Végül Ferencsák Mihály főtörzsőrmester elszavalta Wass Albert Szeressétek az iskolát című költeményét. A városi ünnepség a Dunakorzón fejeződött be az MH KKB zenekarának „gyepshow"-jával, Dalmadi Zoltán százados, karmester vezényletével.
Másnap, július 11-én összesen 161 tiszthelyettes tett ünnepélyes esküt Dr. Vadai Ágnes, HM államtitkár, Mikita János mk. altábornagy, HM Honvéd Vezérkar főnök- helyettes, Benkő Tibor altábornagy, a MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka, Juhász István vezérőrnagy, HM Hadműveleti és Kiképzési Főosztály főosztályvezetője, továbbá a honvédséghez közel álló társadalmi szervezetek képviselői és az avatáson megjelent nagy számú hozzátartozó jelenlétében, az MH KKB Kossuth terén.

1595889059

A végzett hallgatók a MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola rádióállomás-üzemeltető, átvitel és kapcsolástechnikai eszközüzemeltető; fedélzeti műszertechnika szerelő, gépjárműszerelő, repülőgép sárkány-hajtóműszerelő, ruházati ellátó, élelmezési ellátó, lövész, légvédelmi rakéta és tüzér, műszaki, valamint ABV védelmi szakirányokon fejezték be tanulmányaikat.
Az ünnepélyes eskütételt követően Dr. Vadai Ágnes, honvédelmi minisztériumi államtitkár, beszédében hangsúlyozta, hogy az iskola oktatói évről évre szakmailag jól felkészült tiszthelyetteseket nevelnek, akik pótolhatatlan szerepet töltenek be a Magyar Honvédségben. Felhívta a figyelmet a folyamatos át- és továbbképzések fontosságára, a nyelvtudás fejlesztésére, amelyre nagy szükségük lesz a béketeremtő, békefenntartó missziókban.

1595889059
 

Az ünnepség díszmenettel fejeződött be, majd Isaszegi tábornok, bázisparancsnok, fogadást adott a 25 kiválóan végzett hallgató tiszteletére. A legeredményesebben végzett tiszthelyettes, Jakab Gergő őrmester elismerésül kapta a „Kéri Kálmán vezérezredes" dísztőrt, melyet az államtitkár asszony adott át.

1595889059
1595889059
1595889059

Fotó: Tóth László