Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pumákkal erősítenek a németek Afganisztánban

Szöveg: Háború Művészete |  2009. július 11. 8:52

Németország 405 darab gyalogsági harcjárműre adott le megrendelést, adta hírül a német Rheinmetall cég, amely páncélozott harcjárművek gyártására is szakosodott. A megrendelt járművek szállítása 2010-ben kezdődik meg a Bundeswehr számára, és hosszútávon az Afganisztánban állomásozó német erők fogják őket alkalmazni.

A 3,1 milliárd Eurós megrendelés rekordösszegnek számít a Rheinmetall cég történetében. Klaus Eberhardt a vállalat vezérigazgatója elmondta, hogy az általa képviselt cég és az ország védelmi ágazata között létrejött kontraktus Németország védelmi iparának elismerése.

A Puma típusú gyalogsági harcjármű, amelyet a Krauss_Maffei Wegmann és Rheinmetall gyárt, a korábbi német páncélozott járműveket, a Mardereket fogja felváltani.

A Marderek 1970 óta állnak szolgálatban a német hadseregben.

Az új harcjármű 31 tonnás, ami 43 tonnáig nőhet kiegészítő páncélvédelemmel. Maximális sebessége 70 km/óra, hatótávolsága 600 km.

A Puma fegyverzethez tartozik egy 30 mm-es ágyú, egy 5,56 mm-es gépfegyver, Spike LR (Long Range) típusú harckocsielhárító rakéták, valamint gránátvető.

A fejlesztőmérnökök állítása szerint a típus gránátokkal és házi készítésű robbanóeszközökkel szembeni védettsége kimagasló.