Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elismerés a katonaözvegyeknek

Szöveg: Kánya Andrea |  2010. március 8. 12:56

A Stefánia Palotában rendezték meg Nőnap alkalmából a Katonaözvegyek VII. Országos Találkozóját. A rendezvényen Hazuga Károly altábornagy, a HM Honvéd Vezérkar főnökének helyettese is részt vett, aki elismeréseket adott át a katonaözvegyeknek.

Az altábornagy megnyitó beszédét azzal kezdte: a Honvédségi Nyugdíjas Klubok Országos Szövetsége, valamint a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének közreműködésével immár hetedik éve ápolják azt a hagyományt, hogy egykori katonák társait köszöntik.

„A Honvédelmi Minisztérium és a Honvéd Vezérkar társadalmi kapcsolatait a folyamatosság, és a múlt-jelen-jövő hármas egységének vallása és vállalása jellemzi", mondta Hazuga Károly, majd hozzátette: jogszabályok biztosítják ugyan a katonaözvegyekről való gondoskodást, ám ez a rendezvény nem szerepel jogszabályokban. „Ez a rendezvény hitvallás, hogy nyitottak és elkötelezettek vagyunk a honvédelem ügyéhez kötődő társadalmi rétegek iránt. Nyitottak vagyunk mintegy 9000 katonaözvegy problémáinak kezelésére, elkötelezettek vagyunk a róluk való gondoskodás kifejezésére is."

 

A vezérkari főnök helyettese végül emlékeztette a hallgatóságot arra, hogy már 1911 óta ünnepeljük minden március 8-án a Nőnapot. „Azokat ünnepeljük, akik munkájuk mellett a nyugodt családi hátteret, a biztos hátországot teremtik meg a férfiak számára. Hogy ez milyen fontos a katonák számára,, azt Önök pontosan tudják és érzik. Önök nélkül nem érte volna el a mai fejlettségi szintjét a Magyar Honvédség, nem tartana itt a katonai hivatás", mondta az altábornagy.

A rendezvényen ezután elismeréseket adtak át, így II.,és III. Osztályú Honvédelemért kitüntetések, valamint Honvédelmi Minisztérium által kiadott Emlékplakettek is gazdára találtak. A találkozón a résztvevők ünnepi műsort tekinthettek meg, melyen többek között a Mary Poppins, a Hegedűs a háztetőn című musicalek, és egyéb ismert operettek slágerei csendültek fel.

A találkozó ünnepi ebéddel zárult.