Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fát ültetett, gránátot talált

Szöveg: Szűcs László |  2010. március 8. 12:53

A kilencedik héten, azaz március 1–7-e között huszonhárom bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül öt esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek.

Szalai Attila zászlós, az alakulat kiképző tiszthelyettese a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 88 bejelentést kaptak.

Március 1-jén Miskolcról, a Leszik utcából telefonáltak a Magyar Honvédség tűzszerészeinek, hogy az avasi kilátó közelében, az arra járó turisták egy, feltételezhetően a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet találtak. Az Érsek János törzsőrmester vezetésével helyszínre érkezett járőr megállapította, hogy egy 76 milliméteres repeszgránát került elő. A veszélyes szerkezetet a tűzszerészek a közelben kijelölt helyen megsemmisítették.

Március 3-án a Pest megyei Újlengyelről kapták a bejelentést a tűzszerészek, hogy az egyik tanya hátsó kertjében, fatelepítés közben világháborús robbanószerkezetet találtak a lakók. A Lakatos Sándor törzsőrmester vezette járőr a helyszínen egy 122 milliméteres repeszgránátot talált, amelyet a közelben kijelölt helyen megsemmisített.

Március 5-én a főváros VI. kerületében, a Székely Bertalan úton, egy társasház tetőszerkezetének felújítása közben került elő egy háborús robbanószerkezet. Legalábbis ezt hitték a lakók, akik a fémdarabot megtalálták. A Janoczkó Tibor főtörzsőrmester vezette járőr azonban megállapította, hogy mindössze egy 120 milliméteres aknavetőgránát stabilizátor-szárnyára bukkantak a tetőtérben, amely nem tartalmaz robbanóanyagot. A gránátdarabot a tűzszerészek elszállították a helyszínről.