Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Történelmi zászlók az iskola múzeumának

Szöveg: Demeter Ferenc |  2010. március 8. 20:07

Tömböl László mk. vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke történelmi zászlók másolatait adta át Székesfehérváron az 50. születésnapját ünneplő Vasvári Pál Általános iskola tanulóinak. A zászlókat az általános iskola pincéjében kialakított múzeumban helyezték el, ahol a kiállítók Székesfehérvár középkori történelmének egy-egy eseményét elevenítették fel.

A hét elején Székesfehérváron, a Vasvári Pál Általános iskola aulájában gyülekeztek ünnepi megemlékezésre a gyerekek és a pedagógusaik. A megjelent vendégeket Lackó Gábor, az iskola igazgatója köszöntötte. Elmondta: az iskola számára nagyon sokat jelent ez a nap, hiszen ma ünneplik az iskola „születésének" 50. évfordulóját. Az elmúlt fél évszázad alatt sok tanuló fordult meg az iskolai falai között, akiket mindig igyekeztek megtanítani arra, hogy becsüljék meg a múlt örökségeit azt, amit az elődök tettek a hazájukért. Szent István királyt idézte, aki többek között az ország felemelkedésével kapcsolatban ezt mondta: „Az egynyelvű nemzet gyenge és esendő!" Beszédében a továbbiakban kiemelte: szeretnének a múlnak emléket állítani azzal, hogy az iskolában most megnyíló kiállításon a város történelmének egy szeletét mutatják be, ezzel is elősegítve a tanulókban a történelem megismerését és a hazaszeretet elmélyítését. Székesfehérvár mindig is példát mutatott a haza iránti elkötelezettségből, elszántságból és a hősiességből. Ezt bizonyítja a város tatárok elleni harca is, amikor más nemzet katonáival összefogva zavarták el az ostromlókat a város falai elöl. Az összefogás volt az ami, évszázadokon át megmentette a várost és átívelt a középkor történésein, valamint 1848-49 eseményein keresztül napjainkig – fejezte be ünnepi beszédét az iskola igazgató.

1595898044
 

Warvasovszky Tihamér, Székesfehérvár polgármestere ünnepi beszédében elmondta: a márciusi ifjak egyike volt Vasvári Pál, ők voltak azok, akik felismerték a kor nagy igazságtalanságait és azt, hogy a magyarság évszázadok óta milyen elnyomatásban szenved. „A fiatalok összefogtak a haza érdekében, mert szembe akartak nézni az igazsággal és az igazi értékekkel. Tudták, hogy a céljaikban nagyon fontos az, hogy az egyének, a kis közösségek, a családok, valamint a haza érdekei egybe essenek. Tisztában voltak azzal is, hogy a harcukat csak egy széles összefogással tudják megvívni. Ez a kiállítás azt szeretné megmutatni, hogy az elődeinknek mit jelentett a hazaszeretet és mit tudtak tenni egymásért és a hazáért. A jövő útját nektek, fiataloknak kell megjárnotok, de ez a múlt ismerete és tisztelete nélkül nem megy. A kiállítás a múlt történéseinek a jobb megismerését fogja segíteni!", fejezte be beszédét Warvasovszky Tihamér.

Tömböl László vezérkari főnök elmondta: szívesen megy olyan helyre, ahol fiatalokkal találkozhat, de Székesfehérvár mint város sem közömbös a számára, ugyanis sok olyan közösség van, amelyek mindig tettek a honvédelem ügyéért. „Sokan feltehetik a kérdést mit jelent ma magyarnak lenni és ápolni a hagyományokat. Erre tud felkészíteni az iskola és ad lehetőséget a ma felavatásra kerülő múzeum. Ez a az emlékmúzeum méltó módon mutatja be azt a szeretetet, amit ti az elődeitek iránt tápláltok. A névadótok, Vasvári Pál is egy volt azok közül, aki sokat tett a hazáért", fogalmazott.

1595898044
 

A továbbiakban elmondta: sokan nem is tudják, hogy a honvéd szó és a honvédség kifejezés honnan is ered. „A márciusi ifjak ezeket a szavakat Kisfaludy Károly versének soraiból vették át és használták a forradalom és szabadságharc katonáira. A honvédség napjainkban is maradéktalanul teljesíti az alkotmányban előírt kötelezettségét: a haza védelmét, itthon és külföldön egyaránt. Katonáink ott vannak a missziókban, ahol megvédik a demokráciákat és segítik a nemzeteket a nehéz helyzeteik megoldásában. Ma egy új típusú kihívással kell szembe néznünk, ezért a katonáknak sokszor távol a hazájuktól kell szolgálatot teljesíteniük, megakadályozva a terrorizmus elterjedését. Ezt a munkát meg kell, hogy ismerjétek ahhoz, hogy értsétek azt, hogy ma a hazának mit jelent ez a szolgálat. Ezért is kellenek az ilyen találkozások", mondta Tömböl László.

Végezetül elmondta: „A mai napon több történelmi zászlók másolatát fogom átadni. A zászló nem csak egy dísz, hanem elsősorban az egységet, az együvé tartozást kifejező jelkép, amely alatt azok sorakoznak fel, akik a hazáért tesznek fogadalmat. Elődeink példája jusson mindig az eszetekbe, ha ezekre a zászlókra ránéztek!"

1595898044
 

A történelmi zászlók másolatait katonák adták át, az iskola tanulóiból összeállított zászlóvivő csapatnak. Az ünnepség második részében felavatásra került, az iskola pincéjében lévő múzeum. A vendégeket Dr. Siklósi Gyula régészprofesszor köszöntötte és mutatta be a kiállítás látnivalóit. Elmondta: Székesfehérvár Magyarországon egyedüli módon kétszer alapított város. Először Szent István király, majd később IV. Béla adományozott alapító oklevelet a városnak. A most megnyílt múzeumban Székesfehérvár történelmének néhány jellegzetes szakaszát elevenítették fel. A múzeumban látható a város középkori várának a makettje is, amelynek falaira épültek fel a város későbbi lakóépületei és ezek a találkozási pontok mára már jól azonosíthatók.