Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Első világháborús síremléket avattak Bécsben

Szöveg: kormany.hu |  2012. május 3. 18:26

Az egykori Osztrák–Magyar Monarchia egyik legmagasabb rangú magyar származású tábornoka, nádasi Tersztyánszky Károly császári és királyi vezérezredes bécsi síremlékét avatták fel április 28-án a családtagok, a Honvédelmi Minisztérium és a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum bécsi kirendeltségének képviselője jelenlétében.

Az 1854-ben született Tersztyánszky Károly már az első világháborút megelőzően fényes katonai karriert futott be és 1913-ban a vezérkari főnöki poszt legfőbb várományosának számított. Ezt a beosztást végül nem kapta meg, ám a világégés során többször is hadseregparancsnokként bizonyíthatta hadvezéri képességeit.

2003-ban a budapesti Balassi Kiadónál „Balszerencse, semmi más?" címmel jelent meg életrajzi kötet Tersztyánszky Károlyról, majd felmerült, hogy az 1921-ben elhunyt tábornok erősen megrongálódott síremlékét is fel kellene újítani. Az elgondolás a család adakozása és a támogatóul megnyert HM Katonai Hagyományőrző és Hadisírgondozó Osztály anyagi és erkölcsi segítsége révén valósult meg. A síremléket díszítő eredeti kőtábla helyére új került, a hiányzó kőkeresztet pótolták.

Az avatási ünnepségen a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum bécsi állandó kirendeltsége képviseletében dr. Lenkefi Ferenc mondott beszédet. A néhai vezérezredes életéről dr. Pollmann Ferenc hadtörténész, a Tersztyánszkyak történetéről Gudenus János József genealógus, a család nevében dr. Tersztyánszky Tibor tartott megemlékezést. A Honvédelmi Minisztérium koszorúját Hajnik László mérnök ezredes, véderő-, katonai- és légügyi attasé (Bécs, Bern és Ljubljana) helyezte el.

(HM KHHO)