Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emléktúra a doni hősök tiszteletére

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. január 27. 8:08

A MATASZ Hagyományőrző Tagozata szervezésében január 29-én kilencedik alkalommal indul útjára a háromnapos a Doni Hősök Emléktúra. A rendezvény egyik szervezőjét és túravezetőjét, Jásdi Balázs hagyományőrző főhadnagyot kereste meg a honvedelem.hu, hogy megismerkedjünk az emléktúra egyéb részleteivel.

A MATASZ budapesti központjában érezhető a program közelsége, az irodában dolgozók alig érnek rá mással foglalkozni, mint a csütörtökön kezdődő rendezvénnyel, mert a szervezés a finisébe érkezett. A beszélgetés előtt a túravezető Jásdi Balázsnak, két dolgot még gyorsan el kell intéznie. Végre az önkormányzatok felé is elment a fax az utolsó kérésekkel, és a telefon is kikapcsolásra került.

Milyen hagyományai vannak ennek az emléktúrának, honnan ered ez a rendezvény?

Kilenc évvel ezelőtt négy hagyományőrző úgy gondolta, hogy nem csak beszélni kell erről a II. világháborús eseményről, hanem tenni is valami konkrét dolgot azért, hogy többen értsék meg az üzenetét. Egyszerűen meguntuk a hagyományőrzés játék voltát. A rendezvény megtervezésében azzal kellett számolnunk amink van, mert ekkor támogatóink még nem igazán voltak. Így született meg a Doni Hősök Emléktúra ötlete, amihez a kezdetektől adottak voltak a korhű ruhák és a vállalkozó szellem egy túra útvonal teljesítésére.

Az emléktúra útvonala hogyan alakult az elmúlt időszakban?

Az első útvonalat négyen teljesítettük: Zalahaláp környékén jelöltünk ki egy húsz kilométeres túra szakaszt. Ekkor még kerültük a lakott településeket, mert nem igazán tudhattuk, hogy az események milyen önkormányzati és a lakossági fogadtatásban részesülnek majd. Tévedtünk, kár volt az óvatosságért. A visszajelzések nagyon kedvezők voltak, a településeken élők pozitívan fogadták a kezdeményezést. A következő évben ezért bátrabbak lettünk és Veszprém – Tapolca közötti útvonalra terveztük az emléktúrát. Az érintett települések II. világháborús emlékműveinél megemlékezéseket tartottunk és gyertyákat gyújtottunk, ezen rendezvényen már tizennyolc hagyományőrző vett részt. A harmadik évben, a doni kitörés 60.évfordulóján kaptunk először hivatalos támogatást a Honvédelmi Minisztériumtól. Január 12-én a HIM-ben tartott hivatalos ünnepség végén felolvasták az ünnepélyes indulási parancsunkat és ezt azóta, minden évben megismétlődik. Abban az évben az útvonalunk Pákozd – Tapolca volt és több mint hatvanan mentünk végig az emléktúrán. Az országos színtérre 2005-ben léptünk ki, mert ekkor vált igazán ismerté a megemlékezéssorozat. Dabasra és környékére szerveztük meg a túra útvonalat és már a szervezés során azt tapasztaltuk, hogy egyre több civil szervezethez jutott el a rendezvényünk híre. Ezt követő években jöttek az ország más térségei, 2006-ban Nyíregyháza, 2007-ben Nógrád megye, 2008-ban a Jászság és most idén Visegrád és környékét látogatjuk meg. Minden esetben igyekszünk tartani az 50-60 kilométeres túratávot, amit két nap alatt tudunk teljesíteni.  A törekvésünk az, hogy a menet során minél több emlékhelyet tudjunk felkeresni. A településeken az önkormányzatokkal együttműködve megemlékezéseket és koszorúzásokat tartunk. A kis településeken mindig pozitív fogadtatásra találtunk, a vidéken élők rendkívül segítőkészek a programok megszervezésében.

1595883350
 

A mostani túrán hány fővel számoltok és honnan jönnek a megemlékezők?

Ha az influenza járvány addig nem szól nagyon bele, akkor 70-80 túrázóval számolhatunk. Döntő részt a MATASZ hagyományőrzői lesznek a résztvevők, de elmondhatjuk, hogy ez a rendezvény négy éve nemzetközivé is vált. 2005-ben olasz hagyományőrzők jelentkeztek be a rendezvényre és azóta a románok már két alkalommal is részt vettek, tíz-tizenkét tartalékos katonával és az idén német tartalékosok is csatlakoznak a túrához. Elmondható, hogy azok a nemzetek, amelyek ott voltak a katasztrófánál egyre nagyobb számban képviseltetik magukat a megemlékezéseken. Idén hat huszár lesz jelen a menetben, természetesen lóháton. A túra során nyolc helyen lesz ünnepélyes megemlékezés. Esztergomban a Szent György Mezei templomnál lévő emlékműnél, másnap Pilisszentléleken a német katonasíroknál, majd Pilismaróton a templom mellett, Dömösön a Fő utcán lévő emléktáblánál, végül Visegrádon a Mátyás szobornál lévő II. Világháborús Emléktáblánál. Szombaton, a pilisszentlászlói iskola udvarán lévő emlékműhöz reméljük a helyi lakosok közül is sokan el fognak jönni. Az utolsó megemlékezés szombat este Szentendrén lesz. A rendezőség a megemlékezéseken minden a civil érdeklődőt szeretettel vár. Az ünnepi menethez bárhol csatlakozni lehet, de azt kérjük a hozzánk látogatóktól, hogy a ruházatuk egyértelműen civil túraöltözet legyen!