Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Ezt a napot mi, magyarok tettük ünneppé”

Szöveg: Cseszreginé Csekei Judit |  2011. október 24. 8:36

Ünnepi állománygyűlésen emlékezett a győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire és hőseire október 21-én, pénteken. A hagyományoknak megfelelően az ünnepi beszédet követően elismerések átadására került sor.

A művelődési otthonban, a csapatzászló, majd az elöljárók érkezését követően az ezred személyi állománya közösen énekelte el a Himnuszt. A parancsnok, Kovács Ferenc mérnök ezredes köszöntője után Fegyveres László alezredes, az alakulat törzsfőnöke mondott ünnepi beszédet.

Mint kiemelte: „Emlékezzünk arra az alig két hétre, amely sok mindent megváltoztatott, arra a napra, melynek dátumát sokáig kimondani sem volt szabad. Az 1956. október 23-án kitört forradalom kezdetét jelentette egy máig ható folyamatnak, a polgári demokratikus átalakulásnak. Október 23-a a magyar nemzet szabadságünnepe. Ezt a napot mi, magyarok tettük ünneppé. Nem örököltük, nem kaptuk, hanem teremtettük."

Az ’56-os események kapcsán Fegyveres alezredes megemlékezett Kőrösi Sándor főhadnagyról, a légvédelmi tüzér fegyvernem áldozatáról és hőséről, a Honi Légvédelmi Tüzérezred hadműveleti tisztjéről, aki 1956 novemberében harcba szállt a szovjet csapatok ellen. Kőrösit később elfogták, és szervezkedés vezetése, valamint gyilkosság vádjával – hivatkozva a harcokban elesett szovjet katonákra – halálra ítélték. 1958. március 6-án kivégezték. A rendszerváltozás után Kőrösi főhadnagyot posztumusz alezredessé léptették elő, és hősiességét méltatva emlékszobát hoztak létre, mely jelenleg az ezred oktatási központjában található.

Az ünnepség elismerések átadásával folytatódott. Elöljáró parancsnokai javaslatára, beosztásában végzett kiemelkedő munkája elismeréséül a Magyar Köztársaság honvédelmi minisztere a Szolgálati Érdemjel arany fokozatát adományozta Tamás Gábor alezredesnek, Gulyás Györgyi törzszászlósnak, Balázs Albert zászlósnak; a Szolgálati Érdemjel ezüst fokozatát Tóth Norbert őrnagynak, Bognárné Vass Andrea törzszászlósnak; valamint a Szolgálati Érdemjel bronz fokozatát Gáspár Miklós századosnak, Melczer József századosnak, Farkas Attila zászlósnak és Cseri Tamás főtörzsőrmesternek.

A honvédelmi miniszter I. osztályú Honvédelemért kitüntető címet adományozott Varga Józsefné közalkalmazottnak és II. osztályú Honvédelemért kitüntető címet Horváthné Rácz Éva közalkalmazottnak.

A Magyar Honvédség állományában ténylegesen eltöltött szolgálati ideje, valamint eredményes munkája elismeréséül a Magyar Köztársaság honvédelmi minisztere az ezred állományából 2 főnek adományozta a Tiszti Szolgálati Jel I. fokozatát (30 év után), valamint a Tiszthelyettesi Szolgálati Jel II. fokozatát (20 év után), míg 3 fő a Tiszthelyettesi Szolgálati Jel III. fokozatát (10 év után) kapta. 1-1 fő szerződéses katona részesült a Legénységi Szolgálati Jel II. fokozatában (10 év után), illetve a Legénységi Szolgálati Jel III. fokozatában (5 év után).

Az ünnepség a Szózat hangjaival, valamint a csapatzászló elvezetésével zárult.

Fotó: A szerző felvételei