Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Clinton: az Egyesült Államok a csapatkivonás után is segíti Irakot

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. október 24. 7:29

Az Egyesült Államok csapatainak az év végéig lezajló kivonása után is elkötelezett segítője lesz az iraki demokráciának és erős biztonsági kapcsolatokat fog fenntartani vele – jelentette ki Hillary Clinton amerikai külügyminiszter október 23-án, vasárnap az NBC tévétársaságnak.

A politikus óvott attól, hogy bárki elszámolja magát az Egyesült Államok elszántsága és az iraki demokráciának nyújtandó segítség iránti elkötelezettsége tekintetében.

Hillary Clinton reméli, hogy Iránon kívül senki nem fog rosszul kalkuálni az amerikai-iraki kapcsolatok jövőjét illetően.

A Fox Newsnak a külügyminiszter azt mondta, hogy Irak „szuverén, független ország, amellyel nagyon jó kapcsolataink vannak. Arra számítunk, hogy még sok évig erős biztonsági kapcsolataink lesznek".

„Megállapodtunk abban, hogy támogató és kiképző missziót fogunk működtetni, hasonlót ahhoz, amilyen Jordániától Kolumbiáig sok országban van. Együtt fogunk dolgozni az irakiakkal. Nagyon erőteljes lesz a diplomáciai jelenlétünk is" – mondta Hillary Clinton.

Barack Obama amerikai elnök pénteken erősítette meg, hogy az év végéig kivonják Irakból a még ott lévő 40 ezer amerikai katonát, s ezzel több mint nyolc és fél év után véget ér az Egyesült Államok iraki háborúja.

Címkékmisszió