Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Átadták a 300. Eurofighter Typhoont

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. október 24. 9:43

2011. október 18-án jeles eseményt ünnepelhetett a Eurofighter konzorciuma, mivel ezen a napon adták át a 300. Typhoont. A jubileumi példányt (C16-48) a Cassidian (korábban EADS) adta át a spanyol légierő részére. A Eurofighter Typhoon ezzel a teljesítménnyel az egyedüli újgenerációs, többfeladatú harci repülőgép, melyből már 300 darab áll rendszerben.

A többnemzeti összefogásban fejlesztett és megépített Typhoonok (Németországban és Spanyolországban a Cassidian, Nagy-Britanniában a BAE Systems, Olaszországban az Alenia Aeronautica) világszerte már hat légierő 16 egységénél állnak hadrendben, felváltva ezzel 11 repülőgép típust. Napjainkig a Typhoon-flotta több mint 130 000 repült órát gyűjtött össze, a Eurofighter bejelentése szerint jóval az előzetesen elvárt megbízhatósági és teljesítményi mutatók felett teljesített, mint ahogy azt a líbiai hadműveletben is demonstrálták.

A 300. Typhoon átadásának időpontja egybeesett a Szöul Air Show-val, ahol a Eurofighter is képviselteti magát bízva abban, hogy a Typhoon lehet a befutó a FX-III tenderen. Dél-Korea védelmi minisztériuma közel 60 darab következő generációs vadászbombázót kíván beszerezni, melyeket 2016-tól állítana szolgálatba az ország légiereje.

Enzo Casolini, a Eurofighter GmbH elnök-vezérigazgatója a jubileumi példány átadása kapcsán elmondta: „Az elért mérföldkő újabb bizonyítéka annak, hogy mennyire sikeres az európai konzorcium munkája. A program, amely a legnagyobb ipari együttműködés Európában, ékes példája annak, hogy mit érhet el egy ilyen szintű, európai képességeket tömörítő kooperáció, mely hosszú távú munkahelyek teremtése mellett pozitív hatással van a vásárló országok gazdaságára is."