Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fejlesztések előtt a légierő

Szöveg: Trautmann Balázs |  2008. augusztus 16. 14:57

Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője a kecskeméti repülőnapon tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a tárca komolyan meg kívánja emelni a Magyar Légierő vadászrepülőinek repült óraszámát. Ehhez több forgatókönyvet is vizsgálnak, melyek között szerepel a jelenleg is használt Gripenek repült óráinak növelése és új repülőgépek vásárlása is.

Ehhez részben a MiG-29B Fulcrum és az L-39ZA Albatrosz repülőgépek kivonása teremt forrást: a két típus üzemeltetésének leállításával 1,5-2 milliárd forint szabadul fel, melyet erre a célra kívánnak felhasználni. Emellett az elfogadott, 10 esztendőre szóló fejlesztési tervben is vannak források a célra.

A magyar pilóták jelenleg a hazai légtér védelméhez szükséges minimum repült órát kapják meg, de a cél a NATO-standardoknak megfelelő repültóra-szint elérése, mely egyben hazánk védelmének magasabb szintjét is jelenti majd.

Bocskai István elmondta, hogy a mai nap átvették a cseh fél ajánlatát, mely a magyar forgatókönyveknek megfelelő megoldásokat kínál fel Magyarország számára. Hasonló ajánlatokat kínáltak fel a svéd fél részéről is.

A Honvédelmi Minisztérium alaposan tanulmányozza az ajánlatokat, melyet majd az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottsága, illetve az öt parlamenti párt elé tárja. A közös álláspont kialakulása után választják ki a fejlesztés további útját.

Elhangzott, hogy sikeres az idei repülőnap: a tavalyi 35 ezerhez képest idén 45 ezer jegy fogyott el elővételben.12 óráig már több, mint 35 ezer látogatót regisztráltak, de a várakozások szerint a kifejezetten jó idő miatt ennél sokkal magasabb lesz a látogatók száma.

1595879147
 

1595879147
 

1595879147
 

1595879147
 

Fotók: Galovtsik Gábor