Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felavatták a hősi halott tűzszerész sírkövét

Szöveg: honvedelem.hu |  2009. július 22. 17:46

Szerdán 11 órakor ismét benépesedett a Győr-Moson-Sopron megyei kis település, Magyarkeresztúr temetője. A tavaly július 12-én Afganisztánban hősi halált halt tűzszerész, Nemes Krisztián posztumusz őrnagyra emlékeztek bajtársai, családja és a Magyar Honvédség.

A katonai tiszteletadással történő megemlékezésen szép számmal eljöttek a hősi halott katona szülőfalujából is az ismerősök és a barátok.

Hajdu Gábor mérnök ezredes, az alakulat parancsnoka felidézte az elmúlt egy évet. Elmondta: a tragédia hatalmas űrt hagyott mindenkiben. De hiányát természetesen családja és árván hagyott három gyermeke érzi meg a legjobban.

1595889359
Ezután Bertha Tibor ezredes római katolikus szertartás keretében ünnepélyesen felszentelte Nemes Krisztián sírkövét.
A Magyar Honvédség díszszakasza pedig díszmenettel tisztelgett a hősi halott emlékének. Az ünnepség a takarodó hangjaival zárult.

Mint ismert Nemes Krisztián százados tavaly július 12-én, feladat végrehajtás közben vesztette életét Afganisztánban. A fiatal tiszt volt az, aki az egy hónappal korábban ugyancsak hősi halált halt Kovács Gyula főtörzsőrmester (posztumusz hadnagy) helyére érkezett ki az ázsiai országba.

A balesetet követő vizsgálat megállapította, hogy a robbanótestről történő bejelentés után a helyszínre kiérkező tűzszerészparancsnok

nem szándékozott megközelíteni a veszélyes szerkezetet, afgán rendőri kíséret mellett célmegjelölést ment végrehajtani a területre, miután a mesterlövészpuskával végrehajtandó megsemmisítés mellett döntöttek. A detonáció ekkor következett be, máig tisztázatlan körülmények között. Mindössze annyi tűnik biztosnak, hogy a Nemes Krisztián halálát okozó robbanást egy primitív, taposóakna-szerűen működő eszközzel követték el.

A fiatal tisztet a honvédelmi miniszter hősi halottnak nyilvánította és posztumusz őrnaggyá léptette elő.

1595889359