Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fokozatosan valósulhat meg az afganisztáni erősítés

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. december 17. 15:56

Az afganisztáni csapaterősítésre az első becslések szerint jövőre egy 5,2 milliárd forintos csomagot kell elkülöníteni a központi tartalékból; a mintegy 200 fős erősítést fokozatosan 2010 végéig hajtanák végre – mondta Szekeres Imre honvédelmi miniszter csütörtökön, az afganisztáni Khilagay bázison.

A tárcavezető az afgán katonák kiképzésében részt vevő magyar-amerikai csoport (OMLT) bázisán azt mondta, hogy a csapaterősítés előkészületeit még idén megtennék; a kezdeti lépéseket átcsoportosításokkal fedeznék, de már a jövő év elején szükség lehet a központi tartalékból az 5,2 milliárd forintos csomagra. Mint hozzátette: jelenleg egyébként 12 milliárd forintba kerül fenntartani az afganisztáni missziót.

Szekeres Imre elmondta, hogy a hangsúlyt ezentúl a képzési és felkészítési területre helyezi a honvédség, így a jövőben nagyobb szerepet kaphatnak ezek a feladatok. A tervek szerint erre mintegy 50 katonát vezényelnének az országba, és az egység részt venne például az afgán légierő kialakításában is. Sőt, egy újabb OMLT-t is vállalhat Magyarország, amire mintegy 30 embert küldenének – tette hozzá.
A miniszter elmondta azt is, hogy Magyarország már jelezte: újra vállalná a kabuli reptér vezetését, amely 70 plusz katonát venne igénybe.
Egy ilyen méretű magyar kontingens esetében már szükséges egy, a logisztikai utánpótlást biztosító, 35 főből álló katonai egység is, amely Mazar-e-Sharifban teljesítene szolgálatot – fűzte hozzá Szekeres Imre.
Mint hangsúlyozta: a csapaterősítéssel nem lépik át az Országgyűlés által meghatározott 1000 fős missziós keretet. Jelenleg 850 katona teljesít szolgálatot külföldön.

Tömböl László vezérkari főnök arról beszélt, hogy az afganisztáni stratégiának alapvető kérdése: mikor tudjuk a helyi erőknek átadni a biztonság szavatolását.
Az eddigi tapasztalatok ebben a kérdésben nagyon kedvezőek – mondta -, például jó és hatékony az együttműködés az afgán hadsereg kiképzésében részt vevő magyar és amerikai katonák között. A vezérkari főnök szólt arról is, hogy a közelgő afganisztáni parlamenti választások biztosítására – bár erre még nem kapott felkérést Magyarország – megint kiküldenénk 40 katonát.

Szekeres Imrét és Tömböl Lászlót elkísérte Puch László szocialista és Csampa Zsolt fideszes országgyűlési képviselő, valamint Bíró László tábori püspök. A delegáció felkereste a Baglán tartományban lévő Mazari-Sarifban, Puli-Humriban és a Khilagay bázison dolgozó magyar katonákat, a miniszter találkozott a tartomány vezetőjének helyettesével és az északi régió parancsnokával, akinek alárendeltségében szolgálnak a magyar egységek.