Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Globális változások, együttműködési lehetőségek

Szöveg: Tamás Tibor |  2011. szeptember 6. 15:27

„A megváltozott életkörülmények, globális változások kezelésének szerepe és az együttműködés lehetősége a hon- és rendvédelem területén” címmel kétnapos nemzetközi tudományos–szakmai konferencia kezdődött szeptember 6-án, kedden a magyar rendőrség igazgatási központjában. A világszintű egységesedés kiemelkedő jelentőségű témakörében első alkalommal megrendezett nagyszabású eszmecserét a Honvédkórház–Állami Egészségügyi Központ (ÁEK) és a Belügyi Tudományos Tanács szervezte jeles hazai és külföldi szakértők meghívásával.

1595924128
A rendezvény házigazdája dr. Petőfi Attila rendőr dandártábornok, az ORFK főkapitány-helyettese, levezető elnöke pedig prof. dr. Bukovics István nyugállományú tűzoltó mérnök vezérőrnagy, egyetemi tanár, a Belügyi Tudományos Tanács állandó tagja volt.

A tudományos konferencia fővédnöki tisztét Pintér Sándor belügyminiszter és Hende Csaba honvédelmi miniszter vállalta el.

A tanácskozás köszöntő- és megnyitóbeszédét dr. Felkai László, a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára – egyben a Belügyi Tudományos Tanács elnöke –, illetve dr. Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára mondta el.

Felkai László bevezetésként kiemelte, hogy a tanácskozás ugyan szakembereknek szól, ám e felkészülés eredményeinek el kell jutniuk az egyes emberhez is, mivel a globalizáció folyamatának változásai mindenkit érintenek, vagyis nem lehet a társadalomra mutogatni, az egyén felelőssége is óriási. Hangsúlyozta: fel kell világosítanunk és készítenünk az embereket, mert ennek híján pánik támad. A helyes helyzetértékelés és cselekvés érdekében ne sarlatánoktól értesüljenek az emberek, hanem szakértőktől. Tehát a pontos informáláson és a helyes értékelésen múlik, hogy a globalizáció melyik, azaz előnyös vagy hátrányos oldala diadalmaskodik.

A belügyi államtitkár aláhúzta: miután a világban már nincsenek elszigetelt egyének, szétszakadt családok, az egymásra utaltság a legfontosabb, valamint az, hogy az ember önmaga is sugározza a jóra való törekvését, s ezáltal a közösségben is a közjó jusson érvényre. Ha pedig hangsúlyt kap az egyén és az állam kölcsönös egymásrautaltsága, akkor a felelősség nem sikkad el.

Ezt követően dr. Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára fejtette ki gondolatait, hangsúlyozván, hogy mindig örömmel vesz részt olyan tanácskozáson, amelyen hasonló értékrendű katonák, rendőrök, katasztrófavédelmi szakemberek és orvosok cserélnek eszmét, akik oltalmazói az embereknek, a közösségeknek. Ehhez természetesen szükség van az együttgondolkodásra, az együttműködésre.

1595924128
Simicskó István utalt Kolping példájára, aki erőt kért Istentől a felismerésre s a cselekvésre. Számunkra is ez a közös nevező – fűzte hozzá, majd rámutatott a döntéshozók nagyobb felelősségére, és kiemelte: Magyarország a maga részéről mindent megtesz, amit megtehet: e tanácskozás révén is elősegíti, hogy alkalmazkodjunk a változó világhoz. Fontos tudni: hazánk nem generálja a globalizációt, s nincs is ellene.

Ezután Simicskó István azt elemezte, mi a legfontosabb az ember számára. Az ember keresi biztonságának, boldogulásának lehetőségeit, és ez feltétlen együttműködést igényel. Az államtitkár aláhúzta: ő együttműködés-párti. Mint ilyen, azt szorgalmazza, hogy össze kell fognunk, egymásba kell kapaszkodnunk! Az emberi lét egyensúlyának megteremtésén kell fáradoznunk az egyensúlytalanság, a nem kellő mértékű humanizmus ellenében.

Az ember a lényeg! Ezt kell szem előtt tartani – húzta alá az államtitkár, hozzátéve, hogy a globalizmus hatalmas találmány, ha az emberek gondolkodásmódjának jobbítására használjuk. El kell vetni az erőszakot, az egoizmust, a bizalmatlanságot, a pénz fennhatóságát, s mint egy globális zenekart, létre kell hoznunk az azonos értékeket vallók összefogását.

Az államtitkár kifejtette: bízik abban, hogy a globalizációnak Magyarország nyertese lesz. Hazánkban például ilyen együttműködési lehetőséget jelent majd a Nemzeti Közszolgálati Egyetem.

A továbbiakban arról is szólt Simicskó István, hogy ami Magyarországon is megvan – azaz a katonák, rendőrök, katasztrófavédelmiek, orvosok közötti együttműködés – az a világ többi területén is megvan, s erre kihatással lesz e tanácskozás is. Lezárja a káros hatások határait, kiszűri a nem kívánatos jelenségeket.

A megnyitók után az első előadást dr. Thomas Harbaum orvos ezredes, a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ (KEKK) igazgatóhelyettese tartotta az észak-atlanti szövetség és a KEKK helyéről és szerepéről a globális változások kezelésében, majd dr. Schandl László orvos dandártábornok, címzetes egyetemi docens, a Honvédkórház–ÁEK főigazgatója mutatta be az intézmény lehetőségeit és feladatait a tömeges és speciális sérültellátásban.
Bukovics István a „világrendszer" kockázatait elemezte, dr. Svéd László nyugállományú orvos altábornagy, az ÁEK főigazgató-helyettese pedig a válságmenedzsment jelentőségét, új helyzetét s megoldási módozatait tekintette át.

Ezt követően a két tudós orvos vezette a konferenciát, melyen a Magyar Honvédség – s természetesen a társszervek és társ szervező intézmények – szakértői ismertették érdekfeszítő előadásokban a legújabb tudományos és gyakorlati fejleményeket, eredményeket, valamint lehetőségeket. Az MH részéről dr. Kohut László orvos alezredes, az ÁEK Balatonfüredi Kardiológiai Rehabilitációs Intézet osztályvezető főorvosa a globális klímaváltozás egészségügyi hatásairól beszélt, dr. Tarnóczi Richárd ezredes, az MH dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ Pszichológiai Intézetének intézetvezető főpszichológusa pedig a honvédség hazai körülmények között s a missziókban működő lélektani biztosításának rendszerét mutatta be.

1595924128

 Fotó: Rácz Tünde