Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyerektábor után, zarándoklat előtt

Szöveg: Szűcs László |  2012. július 30. 7:26

Véget ért és a szervezők szerint idén is sikeres volt a HM Katolikus Tábori Püspökség zalavári gyerektábora, azonban az év hátralévő hónapjaiban még több fontos rendezvényt is tervez a püspökség. Berta Tibor ezredessel, általános helynökkel beszélgettünk.

A HM Katolikus Tábori Püspökség (HM KTP) idén immár kilencedik alkalommal rendezte meg zalavári gyerektáborát, ahova ebben az esztendőben is a Magyar Honvédségnél és a Honvédelmi Minisztériumban szolgáló és dolgozó katona- és közalkalmazott szülők gyermekeit várták – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére Berta Tibor ezredes (jobb oldali képünkön). A HM KTP általános helynöke hozzátette: a tábor alapvető célja idén is a környezet- és természetvédelem volt, ám ebben az esztendőben a KatonaSuli-program bizonyos elemeit is átvették, emellett pedig bemutatót tartottak a tűzszerészek, volt solymászat- és vadászkutya bemutató, de lehetett készíteni „túlélőkarkötőt" is.

1595939420
„Szerencsére idén – köszönet ezért a tábort vezető tábori lelkészeknek Kálinger Roland századosnak és Kótai Róbert főhadnagynak – elég sok kézműves foglalkozást tudtunk szervezni a gyerekeknek, akik megismerkedhettek a kovácsmesterséggel, a virágkötészettel, a papírmerítéssel és a fazekasok munkájával is" – emelte ki az ezredes. Berta Tibor hangsúlyozta: mint 2004 óta minden évben, idén is sikeres volt a tábor.

Az általános helynöktől megtudtuk: a HM KTP által szervezett nyári programok nem merültek ki a gyerektáborral. Az elmúlt évek hagyományaihoz hasonlóan, az idei szezonban is minden vasárnap szentmisén vehetnek részt a balatonkenesei honvédülőben pihenő katonák és közalkalmazottak. Az üdülő kápolnájában, minden vasárnap 9 órától más-más katolikus tábori lelkész celebrálja a szentmisét.

Bár még javában tart a nyár, a katolikus tábori püspökségnél már az őszi hónapok kiemelkedő rendezvényére, a szeptember 22-én megrendezendő 18. Nemzeti Katonai Zarándoklatra és az ezzel egy időben és helyszínre tervezett 6. Családi Napra koncentrálnak. A programokra a Magyar Honvédségben szolgálatot teljesítő katonákat, közalkalmazottakat, köztisztviselőket, valamint családtagjaikat várják a már megszokott helyre, a Budakeszi-Makkosmárián található kegytemplomba. Berta Tibor ezredestől megtudtuk: a zarándoklat nagyon régi hagyomány a honvédségnél, minden évben Fogolykiváltó Boldogasszony ünnepéhez kapcsolódik. Ez azért fontos, mert a tábori püspökség Szabadság téri székházában található kápolnát Fogolykiváltó Boldogasszony tiszteletére szentelték fel.

1595939420
A zarándoklaton idén is Bíró László katolikus tábori püspök mond szentmisét, de a szervezők emellett számos családi programmal is készülnek az egész napos rendezvényre. A nap vendége Berecz András Kossuth-díjas mesemondó művész lesz. A zarándoklat ugyanis egyben családi nap is – tette hozzá az általános helynök.

Megtudtuk azt is, hogy a HM Katolikus Tábori Püspökség idén is megrendezi a „Családerősítő hétvége" elnevezésű programját. Októberben elsősorban házaspárokat várnak a balatonkenesei honvédüdülőbe, ahol interaktív beszélgetéseket és előadásokat tartanak a munka, a család és a hit összekapcsolódásáról. A találkozó vezetője Bíró László püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Kar családreferens püspöke lesz.

Az idei év utolsó nagy rendezvénye az általános- és középiskolások részére meghirdetett szavalóverseny lesz december 4-én. A jelentkezőknek a kötelező versek mellett egy-egy szabadon választott költeményt is elő kell majd adniuk – mondta Berta Tibor ezredes.

Az említett programokról a püspökség weboldalán olvashatnak részletesen.

Fotó: Archív