Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyümölcsöző magyar-amerikai tapasztalatcsere

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2011. április 12. 12:54

A közelmúltban a Honvéd Vezérkar Személyzeti Csoportfőnökségének vendégeként érkeztek Magyarországra az Ohiói Nemzeti Gárda képviselői, akik nemcsak Budapesten, de mindkét hazai hadkiegészítő parancsnokságon is látogatást tettek.

A Magyar Honvédség és az Ohiói Nemzeti Gárda együttműködése több szegmensre is kiterjed: ezek közül a legismertebb egyértelműen az afganisztáni Operational Mentor And Liaison Team-ben (OMLT) történő közös szerepvállalás, ami azonban csak az együttes tevékenység egyik része.

Az Ohiói Nemzeti Gárdával kötött megállapodásnak ugyanígy eleme a toborzás és megtartás területén folytatott aktív kommunikáció és tapasztalatcsere, ennek jegyében érkeztek március második felében Magyarországra a katonák.

A program egy igen alapos és átfogó előadással vette kezdetét Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium központi objektumának Honvéd utcai épületében. Ennek keretében a vendégek részletesen bemutatták az Ohiói Nemzeti Gárda szervezetét, szót ejtettek a legfrissebb toborzási eljárásokról, külön hangsúlyt fektetve az internetes és televíziós megjelenésekre.

„A program lényege a tapasztalatok megosztása", mondta a honvedelem.hu kérdésére Vanyur Tibor mérnök ezredes, a Honvéd Vezérkar Személyzeti Csoportfőnökség Katonai Igazgatási Osztályának osztályvezetője. „Az amerikai kollégák hosszú ideje stabil háttérrel és rendszerrel dolgoznak, amit azonban folyamatosan változtatnak az aktuális igényeknek megfelelően. Mivel Magyarország épp egy új tartalékos rendszer kiépítésének elején áll, számunkra ebben a szakaszban és a későbbiekben is kiemelt jelentőséggel bír minden új tapasztalat."

Mint Vanyur Tibortól megtudtuk, a folyamat során egyáltalán nem okoz nehézséget, hogy az amerikai tartalékos rendszer eltér a hazánkban kialakítandótól. „A tapasztalatok egy az egybeni átvétele sosem lehet cél", fogalmazott az ezredes. „Ugyanakkor minden egyes ország tevékenységi körében akadnak olyan elemek, amik átültethetők a hazai viszonyok közé is. Tehát nem a komplett rendszerről van szó, hanem bizonyos részek itthoni, jelenlegi körülmények közötti alkalmazásáról."

A látogatások éves szinten zajlanak: tavaly nyáron magyar delegáció járt Ohióban. „Ilyenkor mindkét fél beszámol az elért eredményekről, újra és újra megosztjuk egymással a friss tapasztalatokat", mondta Vanyur Tibor. Az eszmecserének gyakorlati eredményei is vannak. „A Magyar Honvédségben a hadkiegészítés területén korábban nem volt gyakorlat, hogy telefonon hívjunk be tartalékosokat. Az ohiói látogatás során kaptuk az erre vonatkozó ötletet, és ma már a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló törvényben is adott ez a lehetőség. Ez főleg akkor lesz fontos, amikor majd veszélyhelyzetben kell bevetni a tartalékosokat. Tehát ez az eredmény már megvalósult, és egyértelműen az Ohiói Nemzeti Gárdával ápolt szakmai kapcsolatból eredeztethető."

A budapesti látogatást követően a vendégek látogatást tettek mind a Nyugat-magyarországi, mind a Kelet-magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokságon, ahol helyben is találkoztak a toborzókkal. „Az irodák munkatársai így első kézből ismerhették meg az amerikai módszereket, gyakorlati tanácsokat kaptak a tevékenységükhöz kifejezetten az önkéntes tartalékos rendszer és a speciális toborzási fogások terén", mondta Vanyur ezredes. Az ohiói látogatók emellett Magyarország több nevezetességét is megtekintették, amit igen nagyra értékeltek.

Fotók: Dévényi Veronika