Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ha január, akkor leltár!

Szöveg: Szűcs László |  2008. január 10. 14:29

Minden magyar katona tudja: ha január, akkor leltár! Pontosabban fogalmazva, minden év utolsó és első hónapjainak fő feladata valamennyi alakulatnál és katonai szervezetnél a leltározás végrehajtása.

Így van ez Tatán, az MH 25. Klapka György Lövészdandárnál is. Az idei leltár különleges – tudom meg Zsigmond Kálmán ezredestől, a tatai alakulat parancsnokhelyettesétől. Hiszen ezúttal nemcsak a szokásos éves leltárt kell végrehajtaniuk, hanem – a honvédelmi miniszter utasítása értelmében – úgynevezett teljes körű, nyilvántartástól független, vagyonfelmérő leltárt végeznek az alakulatnál. És tegyük hozzá: az összhaderőnemi parancsnokság (ÖHP) más alárendeltjeinél is.
Bár ilyen típusú felmérést, költségvetési szervként, normál körülmények között is minden ötödik évben végre kell hajtaniuk a Magyar Honvédség alakulatainak és katonai szervezeteinek, a mostani, „soron kívüli" teljes körű leltárt a tavaly lezajlott komoly szervezeti átalakítások indokolják. (Egyébként Tatán utoljára 2005-ben volt teljes körű felmérés.) Emellett az is így derülhet csak ki teljes pontossággal, hogy mekkora az ÖHP, és természetesen a dandár készlete, vagyona.

– Tisztában vagyok azzal, hogy a katonák közül sokan nyűgnek érzik ezt a feladatot, a leltározás azonban minden évben nagyon fontos. Hiszen az alakulatok a kincstári vagyont kezelik. Vagyis minden egyes katonai szervezetnél, a parancsnok íróasztalától kezdve, az utolsó lőszerig, minden az állam tulajdona, s ezekkel az anyagokkal a kezelőknek tételesen el kell tudni számolniuk – mondja Zsigmond ezredes,

hozzátéve: az idei, tételes leltárra a felkészülés már tavaly októberben elkezdődött. Az összhaderőnemi parancsnok utasítása értelmében ekkor jelölték ki a számlálást végző bizottságokat, s kezdték meg az ezekben tevékenykedő katonák felkészítését is. A törvény szerint ugyanis egy adott anyagnem kezelője nem vehet részt a számlálásban, ugyanakkor a leltározóknak tisztában kell lenniük az egyes szakterület specialitásaival.

A tatai Klapka György lövészdandár leltározását 34 bizottság, az ő tevékenységüket ellenőrző csoport, valamint az egész munkáért felelős úgynevezett főbizottság végzi. Utóbbi elnöke az alakulat parancsnokhelyettese, s tagjai még a logisztikai főnök, a pénzügyi referens, a jogi-, és igazgatási tiszt, valamint a helyőrség-támogató alegység parancsnoka. A munkában összesen 110 ember vesz részt.

Az alakulat tényleges vagyonfelmérése, vagyis a számolás egyébként már december második felében elkezdődött – árulja el Sípos Antal alezredes, logisztikai főnök, aki a munka időrendjének kidolgozásáért és végrehajtatásáért felelős. A bizottságoknak a számolással január 15-ig kell végezniük. Ezután hasonlítják össze az alakulat „papíron" meglévő készleteit, vagyis a leltárívek tartalmát a munka során megtalált anyagmennyiséggel. Vagyis ekkor tudják egyértelműen kijelenteni, hogy anyagnemenként hol található többlet, vagy hiány. Emellett ekkor készítik el a leltár összegző jegyzőkönyvét is, amelyet február 15-ig kell elküldeniük az összhaderőnemi parancsnokságra.

Sípos alezredes szerint várhatóan rendben lesz az idei leltár, hiszen a tatai alakulatnál tavaly ősszel végrehajtott átfogó parancsnoki ellenőrzés előtt már tételesen átszámolták minden anyagnem meglévő készletét. Sőt, az általában kisebb-nagyobb hiányokkal küzdő üzemanyag szolgálati ágnál sem várható probléma, hiszen a szakterület a közelmúltban tért át a kilogramm alapú számlálásról, a liter alapú számlálásra. S az átállás keretében végrehajtott készletellenőrzés nem mutatott ki hiányt Tatán.

Persze azzal mindenki tisztában van, hogy egy ekkora szervezet tételes vagyonfelmérésekor – sőt így van ez a rendszeres

, év végi leltárak alkalmával is – mindig „előkerül" némi hiány. Az így keletkezett kár megtérülésének pedig két módja létezik. Ha a kár nem ér el egy bizonyos értéket – egészen pontosan a köztisztviselői illetményalap háromszorosát – és a károkozást az anyagért felelős elismeri, akkor egyszerűsített káreljárás keretében úgynevezett kötelezvényen lehet a megtérítetni vele a veszteséget. Ellenkező esetben az állományilletékes parancsnok köteles kivizsgáltatni a kár keletkezésének körülményeit, s a felelősök kilétét. Ezek ismeretében lehet dönteni a felelős kártérítésének mértékéről, esetleg a feltárt hiány leírásáról, törléséről. Ez utóbbi két lehetőséggel egyébként csak nagyon ritkán élnek Tatán. Márpedig azért, hogy minden katona érezze: a rá bízott készletekért anyagi és fegyelmi felelőssége van.