Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hende Csaba a magyar-szerb védelmi együttműködésről tárgyalt Belgrádban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. január 22. 16:45

A magyar és a szerb védelmi tárca közötti együttműködési lehetőségekről, valamint az aktuális biztonságpolitikai kérdésekről tárgyalt január 22-én, csütörtökön Belgrádban Hende Csaba honvédelmi miniszter és szerb kollégája, Bratislav Gasic.

1595986520

„Magyarország számára kiemelkedően fontos a Szerbiához fűződő kapcsolat, és ezt az elmúlt időszak igencsak megszaporodott felső szintű találkozói is jól mutatják" − emelte ki Hende Csaba a megbeszélés után tartott sajtótájékoztatón.
Hozzátette, hogy „a Nyugat-Balkán stabilizációs folyamata összességében pozitív irányba halad, de nem visszafordíthatatlan. Vannak a térségben olyan országok, amelyek nagyon komoly kihívásokkal néznek szembe. Meggyőződésünk, hogy a hosszú távú megoldást az euroatlanti integráció jelenti".

„Magyarország érdekelt abban, hogy a legfelkészültebb államok minél hamarabb csatlakozni tudjanak az euroatlanti integrációs szervezetekhez" − szögezte le a magyar honvédelmi miniszter, hozzáfűzve, hogy március elsejétől a NATO belgrádi összekötő irodájában egy magyar tiszt is megkezdi szolgálatát.

1595986520

Elhangzott, hogy óriási lehetőségek vannak a két ország közötti kiképzési együttműködésben, az egyik leggyümölcsözőbb együttműködési területnek pedig a hadiipar ígérkezik.

Bratislav Gasic szerb védelmi miniszter az eddigi együttműködés koronájának nevezte a ciprusi missziót, amelyben a szerb és a magyar katonák együtt vesznek részt. Méltatta Magyarország szerepét a NATO parancsnoksága alatt működő koszovói nemzetközi békefenntartó haderőben (KFOR), a jövőbeli célok között pedig a katonai oktatási együttműködést, valamint a pilótaképzést nevezte meg.

A magyar és a szerb katonák hat éve közös gyakorlatokon vesznek részt, amelyek során megismerik a másik fél műveleti eljárásait, kialakítják a közös feladatok ellátásához szükséges együttműködést.

1595986520

(Bratislav Gasic és Hende Csaba sajtótájékoztatóját ide kattintva nézhetik meg!)

Fotó: mod.gov.rs