Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Humánstratégiai „road-show”: Irinyi János Laktanya

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2011. szeptember 14. 16:35

A budapesti Irinyi János Laktanyában tartotta soron következő előadását szeptember 14-én dr. Szarka Gábor, a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke azon körút keretében, amelynek célja az új humánstratégia alapvonalainak megismertetése az egyes alakulatok állományával.

A laktanyában az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred, az MH Civil-Katonai Együttműködési és Lélektani Központ, az MH Görgei Artúr Vegyivédelmi Információs Központ és az MH Katonai Közlekedési Központ állományában szolgáló egyenruhások ismerkedhettek meg a humánstratégiával szerda délelőtt.

A kabinetfőnök előadása elején hangsúlyozta: az elmúlt húsz évben több humánstratégiának nevezett dokumentum is készült a Magyar Honvédségre vonatkozóan, ám ezek többnyire nélkülözték az igazi konkrétumokat, és egyik sem jelentett lényeges változást a katonák életében. Az új, a Széll Kálmán Terv és a Magyary-program által nagyban determinált humánstratégia ezzel szemben egységes, áttekinthető és tervezhető pályaképet biztosít minden katona számára, illetve a második karrier lehetőségét is beépítették a rendszerbe. A cél utóbbival az, hogy egyetlen tisztességgel szolgált katona se kerüljön a munkanélküliek táborába, hanem garanciális elemekkel a közszolgálat más területén folytathassa tovább karrierjét, amennyiben katonai karrierje befejeződik.

Szarka Gábor részletesen ismertette a klasszikus katonai és a speciális szakmai pályamodellek sajátosságait. Hangsúlyozta: a klasszikus katonai pályamodellbe nem lesz lehetséges „oldalról beevezni", mindenkinek kötelező lesz elvégeznie a tiszti iskolát – akár a már meglévő képzettsége mellé –, és ebben az esetben az illető természetesen kezdő rendfokozattal lép be a rendszerbe. Kiemelte, hogy a rendfokozatváltás a klasszikus modellben mindig beosztásváltással jár majd, és kitért a szakértővé válás lehetőségére mint új elemre.

Részletesen szólt a kialakítandó rendszer objektivitásáról, amit a rendszeres értékelés és a vizsgarendszer biztosít. Az értékelésben a parancsnoki állománynak meghatározó szerepe lesz, hiszen a vezetők felé elvárás, hogy folyamatosan fejlesszék az állományt – ennek szellemében magát az értékelést is értékeli a rendszer. A honvédségben a jövőben igazi versenyszellem érvényesül majd a magasabb beosztásokba pályázók között: csak a legjobbak juthatnak előbbre, és aki jó teljesítményt nyújt, garantáltan méltó körülmények között tud majd szolgálni. A rendfokozati előrelépés pedig valódi, lényeges fizetésemelkedést von majd maga után. Az illetményrendszer átalakítása kapcsán Szarka Gábor hangoztatta a paradigmaváltást a jelenlegi állapotokhoz képest, mivel a tárca nem egymásra halmozódó pótlékokkal kívánja megfizetni a katonák munkáját, hanem valódi fizetéssel. Az illetmény alapjait a beosztás (rendfokozat), a szolgálati idő és a különleges igénybevételhez szükséges pótlékok adják majd. Az új rendszerben minden beosztást a maga értékén fizetnek majd meg, tekintet nélkül arra, hol dolgozik az adott katona.

Az előadás után a katonák is feltehették kérdéseiket a kabinetfőnöknek. Szarka Gábor ezekre válaszolva többször is hangsúlyozta: az anyagi lehetőségek adottak, „a torta nem lesz nagyobb", ellenben lehetséges azt ésszerűbben is elosztani. Ennek jegyében racionalizálásra, a bürokrácia nagyarányú csökkentésére és fegyelmezett gazdálkodásra van szükség, hiszen a látszólag apró tételekkel is milliárdos nagyságrendű összegeket lehet megtakarítani. „Onnan kell elvenni, ahonnan nem fáj", fogalmazott. Kérdésre válaszolva a kabinetfőnök elmondta: amennyiben valaki oldalirányban hagyja el a rendszert, és a második karrier lehetőségével élve a közszféra más területén helyezkedik el, nem feltétlenül fog ugyanannyit keresni, mint katonaként, de biztos lehet benne, hogy tisztességes, becsületes, végzettségének és képzettségének megfelelő munkát végezhet, amely biztosan magasabb keresetet biztosít majd a nyugdíjnál. Szintén megemlítette a szolgálaton kívüli állományba vétel lehetőségét.

A kabinetfőnök előadása végén arra biztatta a katonákat, hogy mindenképpen tegyék meg észrevételeiket a stratégiával kapcsolatban.


Fotó: A szerző felvételei