Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar–olasz–szlovén tárgyalások Udinében

Szöveg: kormany.hu |  2011. szeptember 14. 17:06

A magyar – olasz – szlovén Többnemzetű Szárazföldi Kötelék – Multinational Land Force – politikai katonai irányító testületének ülését tartották szeptember 14-én Olaszországban. Az alapító nemzetek védelempolitikai, külügyi és stratégiai szinten dolgozó vezető szakértői, valamint a megfigyelő státuszban lévő partnerországok – Ausztria, Horvátország – képviselői vettek részt ezen.

A tanácskozást hatodik alkalommal rendezték meg. A mostani megbeszélések célja, hogy a Többnemzetű Szárazföldi Kötelék (MLF) megfelelő kormányzati támogatással meg tudjon felelni az előtte álló kihívásoknak.

Tájékoztató hangzott el az afganisztáni műveletek tapasztalatairól, az MLF további szerepét biztosító dokumentumok felülvizsgálatának helyzetéről, a horvát csatlakozás lehetőségeiről, a szárazföldi kötelék lehetséges szerepéről a NATO haderőstruktúrájában.

A felek áttekintették az MLF bázisán felajánlott EU- harccsoport felkészítésének tervét, elfogadták a jövő évi együttműködés rendjét tartalmazó dokumentumot, valamint véleményt cseréltek a Többnemzetű Szárazföldi Kötelék 2013-ra tervezett ISAF-missziójáról.

Az ülésen valamennyi nemzet képviselője egyetértett abban, hogy a meghozott döntések nyomán az MLF jövője és a szövetségi környezetben való alkalmazásának lehetősége biztosított.

Fotó: MLF