Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Humánstratégiai „road-show”: Várpalota

Szöveg: Zilahy Tamás |  2011. október 4. 16:33

Várpalotán, az MH Bakony Harckiképző Központ állománya előtt ismertette a Magyar Honvédség új humánstratégiáját dr. Szarka Gábor, a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke október 4-én, kedden. Az itt szolgáló katonákat főként az érdekelte, hogyan lehet majd az egyik rendszerből a másikba áttérni, és mi lesz például a leszerelési segély „sorsa”. A kabinetfőnöktől ezúttal is minden kérdésükre választ kaptak.

1595925607
Szarka Gábor elöljáróban leszögezte: azért fontos a tájékoztatás, hogy a katonáknak pontos ismereteik legyenek arról az új rendszerről, amely akár évtizedekre meghatározza pályafutásukat.

„Teljesen új alapállásról, új filozófiáról van szó" – jelentette ki a kabinetfőnök, hozzátéve: a katona saját maga tűzi ki önmaga elé a célokat, s az új rendszer segíti őt ennek elérésében.

A rendszer legfontosabb elemei: a tervezhetőség, a kiszámíthatóság és az előreláthatóság.

Bár alapvető az előrehaladásban a folyamatos képzés és a sikeresség, a cél az, hogy senki ne kerüljön méltatlan körülmények közé vagy lehetetlen helyzetbe. Éppen ezért az új pályamodell rugalmas, hogy az érintett a megfelelő időpontban megfelelő döntést hozhasson. A kabinetfőnök nem tagadta, hogy esetenként kompromisszumokra is szükség lesz, azonban az objektivitásnak és a szolgálati érdekeknek mindig előtérbe kell kerülniük.

Szarka Gábor részletesen szólt az életpályákról, a pályamodellekről valamennyi állománykategóriát illetően, kiemelve azok garanciális elemeit, s külön hangsúlyozta, hogy a jobb teljesítmény ígéretesebb karriert és magasabb juttatást szavatol.

Az illetményről szólva megerősítette, hogy az a jövőben csakis a beosztástól (rendfokozattól), a szolgálati időtől és a különleges igénybevételtől függ majd. A rendszer – rugalmassága révén – e tekintetben is támogatja a mobilitást és az illetmények folyamatos emelését.

A Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke ezúttal is arra kérte a jelenlévőket, hogy észrevételeikkel, javaslataikkal járuljanak hozzá a humánstratégia tökéletesítéséhez. „Bár alapvető változtatásokra már nincsen lehetőség, még körülbelül egy évig lehetőség van a pontosításokra, finomításokra" – jelentette ki a kabinetfőnök, aki ezt követően az állomány kérdéseire válaszolt. Ezek többnyire a leszerelési segélyre (hűségpénzre), a hivatásos állományba kerülés feltételeire, a civil egyetemet végzettek további sorsára, a szakértővé válás előnyeire és a 20 év után leszerelő szerződéses katonák rekonverziós lehetőségeire vonatkoztak.

1595925608

 Fotó: Galovtsik Gábor