Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hűséggel a nemzetért!

Szöveg: M. Tóth György |  2011. március 16. 17:24

Március 16-án, délután egy órakor (had)történelem íródott a budapesti Petőfi-laktanyában, az MH Támogató Dandár fellegvárában. Ekkor tartotta ugyanis első állománygyűlését a dandár keretében felállított Honvéd Koronaőrség. Mintegy hat évtized után újraéledt egy nemes szolgálat: az államiság jelképét, a Szent Koronát és a koronázási jelvényeket ismét katonák – honvéd koronaőr tisztek és tiszthelyettesek – őrzik, honvedelem.hu információi szerint a hivatalos és ünnepélyes átadás-átvétel napjától, április 25-től. A dandár parancsnoka, Horváth Ferenc dandártábornok által tartott állománygyűlést mintegy 150 órás intenzív felkészülés követi…

1595915718
„Önök, koronaőr-jelöltek kemény kiképzési időszak előtt állnak, hiszen katonaéletük során korábban sok mindent megtanultak, de többségük a díszelgést most fogja elsajátítani" – ezt Horváth Ferenc dandártábornok, az MH Támogató Dandár parancsnoka mondta az első állománygyűlésükön résztvevő Honvéd Koronaőrző alegység leendő tagjainak.

A koronaőrség első, március 16-án megtartott állománygyűlését követően nyomban elkezdődik egy roppant intenzív, százötven órás kiképzési időszak, melynek végén – április közepe tájékán – el kell érniük készenlétüket.

1595915718
Mindezek mellett tudniuk kell a korona őrzésének minden apró részletét, ismerniük kell a díszőrség helyszínét, vagyis a Parlament kupolacsarnokának minden szegletét. És, miként azt a dandártábornok hangoztatta, minderről a legjobb tudásuk szerint kell számot adni, hogy a jelöltekből koronaőrök lehessenek.

A Honvéd Koronaőrség kijelölt parancsnoka, Kun Szabó István ezredes (képünkön), a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: a Magyar Honvédség igen megtisztelő, nemes feladat előtt áll. A Szent Korona és a koronázási jelvények őrzését évszázadok óta katonáira bízta a nemzet, és ezt tette most is.

„Jelmondatunk – Hűséggel a nemzetért! – szándékaink szerint kötődésünk és elkötelezettségünk rövid összefoglalója" – tette hozzá az ezredes.

A hivatalos procedúra még tavaly év vége felé indult útjára. December 20-án a Parlament Goblein termében ülésezett a Szent Korona Testület, s meghallgatta dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter elgondolásait a Honvéd Koronaőrség felállításáról, egy nemes hagyomány folytatásáról.

Csupán emlékeztetőül: e testület tagja a köztársasági elnök (aki egyben a testület elnöke), a miniszterelnök, az Országgyűlés elnöke, az Alkotmánybíróság elnöke, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.

1595915719
Az Országgyűlés e testületet a Szent Koronának és a hozzá tartozó jelvényeknek a védelmére és megóvására, valamint a velük kapcsolatos intézkedések megtételére hozta létre a 2000. évi I. törvény megalkotásával.

A testület említett ülését követően felgyorsultak az események. Mondhatni, órák múlva módosította a Tisztelt Ház a honvédelmi törvényt, mely által a honvédség feladatává tette a magyar államiság folytonosságát és függetlenségét megtestesítő ereklye, a Szent Korona és a hozzá tartozó egyes jelvények teljes körű, illetve egyes kijelölt létesítmények protokolláris őrzését. Ezt követően a honvédelmi miniszter utasítást adott a Honvéd Koronaőrség létrehozásával és egyes kijelölt objektumok protokolláris őrzésével kapcsolatos feladatokra, ennek részeként egy előkészítő munkabizottság megalakítására.

1595915719
Említsük meg azt is, hogy ez utóbbi feladat a köztársasági elnöki palota, azaz a Sándor-palota protokolláris őrzésére vonatkozik, melyre a honvedelem.hu információi szerint jövő év januárjától kerül sor.

A koronázási jelvényekről szólva pedig ki kell emelni, hogy a koronázási palástot továbbra is a Magyar Nemzeti Múzeumban őrzik, így továbbra is ott láthatják az érdeklődők.

A honvédelmi minisztériumi munkabizottság – dr. Szarka Gábor kabinetfőnök és Orosz Zoltán altábornagy, a vezérkari főnök helyettesének irányításával – indította útjára tehát a konkrét előkészületeket. Kun Szabó István ezredes hangot adott elismerésének is, miszerint a toborzás során példaadó segítőkészséget tapasztalt valamennyi helyőrségben, valamennyi alakulat parancsnoka részéről.

Nos, ami a változásokat illeti, az MH Támogató Dandár kötelékében létrehozták a Nemzeti Honvéd Díszegység, illetve három alegységének szervezetét. Elsőként a Honvéd Koronaőrség alakult meg, és nagyjából idén év végére, jövő év elejére áll fel a Honvéd Palotaőrség, valamint a Honvéd Díszzászlóalj.

1595915719
A koronaőrség kijelölt parancsnokaként Kun Szabó ezredes megjegyezte: a mai állománygyűlésen megjelent első négy váltás tagjain szemre is látszik: a csapatok legderekabb fiatal katonáit engedték útjukra, a koronaőrségnél megkezdődő új feladataik ellátására.

Mint azt a honvedelem.hu megtudta: a felkészítésre április közepéig van idő, hiszen azt követően már 25-én a Szent Korona és jelvényeinek őrzését hivatalosan és ünnepélyes formában át kell venniük e feladat jelenlegi végrehajtóitól, a Köztársasági Őrezred koronaőrző őrségétől. A felkészítés nem csupán az alaki, őrzési követelmények elsajátítására, hanem a történelmi ismeretek felfrissítésére, a Szent Koronával kapcsolatos történelmi tudás elmélyítésére is kiterjed.

A koronaőrzők kijelölt parancsnoka hangsúlyozta: az ide került kiváló katonák koronaőrként öt évet, saját kérésre újabb két évet szolgálhatnak. De eközben sem maradnak le csapatbéli társaiktól: az őrzési feladatok közben egyebek mellett különleges műveleti, szárazföldi túlélési, ejtőernyős kiképzésben részesülnek, képzettséget adó katonai kompetenciákat szereznek.

Az állománygyűlés során dr. Gubcsi Lajos, a Zrínyi Média ügyvezetője a Honvéd Koronaőrség tagjainak testneveléséhez szükséges felszerelést, valamint katonapolitikai, biztonságpolitikai tárgyú könyveket adott át. „A Zrínyi Média számos kezdeményező lépést tett a hadsereg felé, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy a haderő ismerje és szeresse önmagát" – jelentette ki a Zrínyi Média ügyvezetője.

1595915719
Az egyik ilyen könyvadományozó akciósorozatunkat „könyvvonat" elnevezéssel ismerhetik az alakulatok, miként ismerhetik a Kárpát-medence sok településén a határainkon túl Erdélyben, Kárpátalján és Felvidéken élő magyarok.

A Zrínyi Média könyvvonatát ismerhetik határainktól délre, a horvátországi kelet-szlavóniában, illetve a Baranya-háromszögben élők is, ahová legutóbb dr. Isaszegi János nyugállományú mérnök vezérőrnagy juttatta el a Zrínyi Média könyveit. Ahogyan az ügyvezető fogalmazott, ezzel is szolgálva a háború utáni újjáéledést.

A Zrínyi Média adományainak sorát végül pontosítanunk kell: Gubcsi Lajos ez alkalomból ugyanis CD-t is átadott a leendő koronaőröknek, melyen nemzeti imáink – így többek között a Himnusz, a Szózat – új hangon szólalnak meg, mégpedig a Honvéd Férfikar, és a Központi Zenekar interpretációjában.

A Honvéd Koronaőrség kijelölt parancsnoka a Zrínyi Média ügyvezetőjének figyelmességét megköszönve, viszonzásul egy szép kiállítású, a Szent Koronáról szóló kötetet adott át Gubcsi Lajosnak.

Az állománygyűlés Kun Szabó István ezredes feladatszabásával folytatódott.

 
1595915719
 
1595915720

 
 Fotó: Rácz Tünde és archív