Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Ifjú” ezredeseink

Szöveg: Papp Nikolett |  2009. október 14. 10:52

Lukács István és Nagy György nyugállományú ezredesek számára minden bizonnyal örökre emlékezetes marad, hogy az ENSZ 1991-ben nyilvánította október elsejét az idősek világnapjának azzal a céllal, hogy középpontba helyezzék a méltóságteljes öregkort, valamint az időseket visszaintegrálják a gazdaságba.

Október elsején délután ugyanis mindketten jelen voltak a budapesti Stefánia-palotában a Honvédelmi Minisztérium által rendezett idősek világnapi ünnepségén, amelyen 21 társukkal együtt nyugállományú alezredesből ezredessé avanzsáltak. Az újdonsült ezredesek a szentendrei MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola közalkalmazottai.

Korcsog László mk. alezredes, az iskola megbízott igazgatója elmondta, hogy összesen kilenc nyugállományú katona dolgozik a tiszthelyettes képző intézményben, különböző beosztásokban. „Külön öröm számomra, hogy két nyugállományú katonánk ilyen magas elismerésben részesült"- hangsúlyozta Korcsog alezredes, majd hozzátette, hogy az iskola megfiatalodott oktatói állománya mellett elengedhetetlen a nyugdíjasok óriási szakmai tudása és tapasztalata. A megbízott igazgató kiemelte, hogy a nyugállományúak alkalmazásának egyik célja és értelme az, hogy a meglévő oktatói hiányokat pótolják, ugyanakkor nem elhanyagolható az sem, hogy az idősebbek tudását és tapasztalatait átvehetik a velük együtt dolgozó fiatalabb kollégák.

1595892346
 

Lukács ezredes 1971-ben végzett a Kossuth Lajos Katonai Főiskolán, gépesített lövész szakon, majd a mai 32. Budapest Díszzászlóalj jogelődjénél, illetve a Budapesti Helyőrség Parancsnokságon szolgált különböző beosztásokban, 1989 és 1993 között a HM Rendészeti Osztály vezetője volt. A rendészeti szakterületen szerzett tapasztalatait különösen a rendszerváltás után hasznosította, hiszen a Békefenntartó Kiképző Központ 1. Magyar Békefenntartó Századának parancsnoka, majd a Magyar Fegyveres Békefenntartó Kontingens parancsnoka volt a Sinai- félszigeten. 2005-ben a Magyar Honvédség átszervezése érintette szolgálati beosztását, ezért nyugállományba helyezték, de kapcsolata a honvédséggel szinte egy percre sem szakadt meg. Az MFO-nál békefenntartásban szerzett gazdag nemzetközi együttműködési tapasztalatait 2006. január 16-tól az MH KPTSZI Tanulmányi és Tervező Részlegnél hasznosítja főelőadóként.

1595892346
 

Nagy György ezredes 1977-ben végzett a nyíregyházi tiszthelyettes képző iskolán, felderítő szakon, négyszeres kiváló hallgatóként, majd a 42. Felderítő Zászlóalj mélységi felderítő század mélységi felderítő parancsnokaként szolgált. 1984-ben nevezték ki a 42. Felderítő Zászlóalj mélységi felderítő századparancsnokává. 1990-ben került Szentendrére, a Kossuth Lajos Katonai Főiskolán szolgált mélységi felderítő oktatóként. 2001-ig dolgozott a katonai oktatásban, időközben főiskolai, majd egyetemi adjunktus lett. 2002-ben kinevezték a HM Honvéd Vezérkar Felderítő Csoportfőnökség Hadműveleti Osztály ejtőernyős kiemelt főtisztjévé. A Honvéd Vezérkar átalakításáig, 2005-ig szolgált ebben a beosztásban, majd október elsejétől nyugállományba került. 2006. januárjától tanít a MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskolán az OKJ 52. felderítő képzésben és az OKJ 54. zászlós képzésben. A katonai kiképzés során 1278 ejtőernyős ugrást hajtott végre, a legmagasabb ejtőernyős oktató fokozattal rendelkezik, 1994 óta Aranykoszorús I. osztályú ejtőernyős.

Az iskola két nyugállományú ezredese köszönettel gondol vissza minden elöljáróra és kollégára, akik támogatták őket élményekben gazdag katonai pályafutásuk során. Azt tanácsolják a következő katonagenerációnak: „Szeressék a hazájukat, viseljék méltósággal az egyenruhát és tanuljanak! A katona legyen bátor, bajtársias és büszke arra, hogy a Magyar Honvédség katonája. Ne bújjanak el a kihívások elől, vállalják a felelősséget, igyekezzenek példát mutatni, mindig vezessék és gondoskodjanak beosztottjaikról!"
A MH Központi Kiképző Bázis és az MH KPTSZI állománya büszke az előléptetett nyugállományú katonáira, akik tapasztalataikkal, fiatalos lendülettel, „ifjú" ezredesként a közösség megbecsült tagjai.