Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ismét köztünk vannak

Szöveg: Demény Andrea hdgy. |  2010. február 3. 5:52

2009 a missziós felkészítések centruma volt a MH. 25. Klapka György Lövészdandár életében, hiszen a dandár bázisán megalakuló számos kontingensbe és más alakulatnál folyó missziós felkészülésekbe is delegált katonát. Tatán ezúttal a Szarajevóból hazatérő állományt köszöntötték.

2010. február 2-án a Szarajevóban szolgálatot teljesítő MH Eufor kontingens 5. váltásának hazatérő állományát köszöntettük újra a dandárnál. Az állomány alapvetően a MH 25. Klapka György Lövészdandár Harci Támogató Zászlóalj személyi állományából állt fel,de a MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakéta Ezred, a MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred, a MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred, a MH Bakony Harckiképző Központ valamint a MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj katonái is integrálódtak a századba.

Az Európai Tanács felügyelete alatt működő nemzetközi haderőben a magyar század rendeltetése a műveleti területen végrehajtott válságkezelési és békefenntartó tevékenységén belül az őr- és biztosító feladatok ellátása, konvojkísérés, tömegkezelés, VIP személyek kísérése, katonai rendfenntartás, valamint a nemzetközi hadszíntéri parancsnokság által meghatározott teendők ellátása.

Az ünnepségen részt vett Dr. Vadai Ágnes, a Magyar Köztársaság honvédelmi államtitkára, akit a Huszti András dandártábornok, az alakulat parancsnoka fogadott. Az államtitkár asszony beszédében elismeréssel szólt a katonákról, akik felkészültségükkel és fegyelmezettségükkel nem csak hazai, de nemzetközi megbecsülést is ki vívták maguknak. Megköszönte a családtagok, hozzátartozók támogatását, akik a felkészülés során támogatást, a kint töltött idő alatt pedig bíztatást nyújtottak, és reményét fejezte ki, hogy ez a próbatétel erősíti a családon belüli kapcsolatot.

Az ünnepségen a honvédelmi miniszternek, a HM Honvéd Vezérkar főnökének és a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokának elismeréseit, dicséreteit továbbították a kijelölt állomány felé. A kontingens munkájának elismerését azonban mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a Magyar Köztársaság Honvédelmi Minisztere a „Békefenntartásért Szolgálat Jelet" adományozta a század összes katonájának. Az elismeréseket Dr. Vadai Ágnes, Juhász István vezérőrnagy, a Honvédelmi Minisztérium Hadműveleti és Kiképzési Főosztály főosztályvezetője, Domján László dandártábornok a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnök-helyettese, és Huszti András dandártábornok, az alakulat parancsnoka osztotta ki a kontingens állományának.