Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Itthon van az afganisztáni támadás életveszélyes sérültje

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. augusztus 26. 5:53

Budapesten, a Honvédkórház intenzív osztályán magyar orvosok küzdenek tovább Kolozsvári György zászlós életéért. A Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoportjának katonáját német repülőgép hozta haza Ferihegyre. A légihidat ugyanolyan gyorsasággal és alapossággal szervezték meg a szövetséges erők, mintha amerikai, vagy német katonáról lett volna szó.

Este, röviddel a Honvédkórházba történt felvételét követően dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter Benkő Tibor altábornagy vezérkari főnökkel, valamint dr. Grósz Andor orvos dandártábornokkal, a Honvédkórház megbízott főigazgatójával együtt meglátogatta a kritikus állapotban lévő sérültet. Ezt követően az intézmény aulájában tájékoztatták a sajtót.

A honvédelmi miniszter arról is beszélt, hogy a hétfő hajnalban megsebesült dr. Dani Fruzsina szerződéses főhadnagy a támadás idején súlyos sérülésével nem törődve fogott hozzá a bajtársai ellátásához. A napokban várható az ő hazatérése is. A misszióban maradt viszont az a szakaszvezető, aki a sérülése ellenére további szolgálatra jelentkezett. Miután ő a következő hónapokban is a magyar katonákat szállító páncélozott járművek egyikének a vezetője lesz, így a nevét nem hozzák nyilvánosságra.

Újságírói kérdésre dr. Zsíros Lajos orvos ezredes, a kórház fősebésze arról beszélt, hogy a huszonnégy órával ezelőtti CT-felvételhez képest a Honvédkórházban szerdán este elvégzett vizsgálat eredménye nem mutat állapotjavulást. Sajnos jelenleg nincs mód műtéti beavatkozásra. A sérült tehát továbbra is súlyos, közvetlen életveszélyes állapotban van.

Kapcsolódó cikkek:
Hősi halott a hétfő hajnali afganisztáni támadás áldozata
Életét vesztette egy magyar katona Afganisztánban

 

Fotó: Rácz Tünde