Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Miniszteri látogatás az Afganisztánba indulóknál

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. augusztus 26. 6:03

Katonáink az afgán kormányerők számára a helikopterpilóták és a kiszolgáló személyzet kiképzését végzik, nem harcolni mennek – hangsúlyozta Hende Csaba. A honvédelmi miniszter kiemelte, a Magyar Honvédség legfontosabb hozzájárulását hajtják végre az ENSZ égisze alatt.

Hende Csaba szerdán ezt azon a – sajtónyilvánosság előtt megtartott – beszélgetésen mondta, amelyet a Magyar Honvédség Légi Kiképzési-támogató Csoport (MI-35 AIR Mentor Team) Afganisztánba induló katonáival folytatott Szolnokon a MH 86. Szolnok Helikopter Bázisán.

A miniszter elöljáróban két hónappal ezelőtti, személyes tapasztalatairól szólt. Kiemelte, hogy az Afganisztánban szolgáló katonáinkról kitűnő benyomásokat szerzett. Mint mondta, a Magyar Honvédség legfontosabb hozzájárulását hajtják végre az ENSZ égisze alatt. Minden magyar honvédet meglátogattak, ugyanazokon a járműveken utaztak, mint a misszió tagjai és a felszerelésük is megegyezett a katonákéval. Utalva a hétfő hajnali tragédiára, tájékoztatott, hogy Kolozsvári György zászlóst, aki a legsúlyosabban megsérült, a tervek szerint már szerdán este Budapestre szállítják. Gyógykezelését a Honvédkórház – Állami Egészségügyi Központban folytatják.

 

A miniszter a hamarosan Afganisztánba induló katonáknak megemlítette, hogy az orvtámadást szenvedett konvoj orvos tagja saját sérülése ellenére azonnal a többiek ápolásába kezdett. A gépjármű vezetője, aki szintén megsérült a támadásnál, határozottan kijelentette: mindenképpen kitölti afganisztáni szolgálati idejét. Hende Csaba a szolnoki laktanyát bejárva arról is szólt, hogy rendkívül magas szintű, kifogástalan munka folyik itt. Megemlítette, hogy a város és az alakulatok között az együttműködés az egész honvédség számára példaértékű.

Benkő Tibor altábornagy arra hívta fel a misszióba készülő tízfős támogató csoport figyelmét, hogy szolgálatukat annak rendkívüli veszélyei miatt egymás segítésével, valamint odafigyeléssel, bajtársiassággal lássák el. A vezérkari főnök büszkén említette, hogy NATO-körökben is elismerést váltott ki az, hogy a kint lévő katonák sorozatvetőt tudtak felszerelni az Mi-17-es szállító-helikopterekre. Ez igazi haditechnikai bravúrnak számít.

A misszióba induló katonák közül a beszélgetésbe kapcsolódva néhányan elmondták, hogy családjukat a honvédség kellően felkészítette a szolgálat várható veszélyeire. A találkozót követően a szolnoki laktanya alakulatai (a helikopterbázis, a különleges műveleti zászlóalj és a könnyű vegyes zászlóalj) úgynevezett közös, statikus és dinamikus bemutatóját tekintették meg az elöljárók és a sajtó képviselői.

A miniszteri látogatás állománygyűléssel zárult.

Fotó: Tóth László