Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ízelítőt kaptak a katonaéletből

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2012. július 28. 8:03

Immár második alkalommal érkeztek „KatonaSulis” diákok az MH 86. Szolnok Helikopter Bázisra, hogy több napos tábor keretében testközelből is megismerkedjenek a katonák életével.

Szolnok az előző tanévben kapcsolódott be a KatonaSuli-programba, méghozzá nagy sikerrel. A programban részt vevő szolnoki diákok már májusban is az MH 86. Szolnok Helikopter Bázisra költöztek néhány napra: közel hatvan középiskolás szerzett itt életre szóló élményeket.

A július 23. és 27. között, a héten ismét KatonaSuli tábornak adott otthont a bázis, ide azonban már nem csak Szolnokról vártak fiatalokat. Délkelet-Magyarország hét városából: Bajáról, Battonyáról, Hódmezővásárhelyről, Jászberényből, Kecskemétről, Pécsváradról és Szentesről érkeztek középiskolások, hogy öt napon át a Magyar Honvédséggel ismerkedjenek.

1595939408
„A KatonaSuli-program foglalja keretbe honvédelmi tárca azon törekvéseit, amely az katonai alapismeretek tantárgyhoz kapcsolódva az egészséges életmódra nevelésre, a fizikai állóképesség növelésére, a fegyelemre, a pontosságra és a hazaszeretetre nevelésre is kiterjed" – mondta érdeklődésünkre Szabó Zoltán őrnagy, a Honvédelmi Minisztérium Humánpolitikai Főosztályának főtisztje a tábor kapcsán. Hozzátette: „A programhoz kapcsolódóan a katonai szervezetek bevonásával végrehajtott táborozáson a katonai alapismereteket tanuló középiskolás fiatalok részére biztosítottunk lehetőséget a Magyar Honvédséggel, a honvédelemmel kapcsolatos követelmények, körülmények és feladatok, így hangsúlyosan a katonai túlélés megismerésére."

Szabó Zoltán kiemelte: a tábor kiváló alkalmat kínál a diákoknak arra, hogy a gyakorlatban is kipróbálják az érettségihez szükséges, a tankönyvből már megtanult ismereteket. „Átérezhetik a katonák mindennapi életét, hiszen ébresztőtől takarodóig a katonai napirend és körülmények között töltik el ezt az egy hetet. Mindeközben betekintést és hiteles tájékoztatást kaphatnak a katonai hivatásról és a szolgálati feladatokról is" – mutatott rá az őrnagy.

Mivel a táborozók mindegyike a katonai pálya választását fontolgatja, a fiatalok itt választ kaphatnak a hivatásos és az önkéntes katonai szolgálat vállalásának lehetőségeire vonatkozó kérdéseikre, és a követelményrendszerről is ízelítőt kapnak. „Ugyanakkor nem csak tanulás és kiképzés kapott helyet a programban, hanem jó alakalom ez ismerkedésre, barátságok kialakítására is. A reggeli testedzés pedig az egészséges életmódra nevelésen kívül fejleszti a diákok állóképességét, testi erejét" – mondta Szabó Zoltán.

A katonai tevékenységek egyik legfőbb mércéje a gyakorlat, ezért a tanulók a zárónapon paintball-lövészeten mérhették össze erejüket, csapatként összedolgozva segíthették egymást a jobb eredményekhez és a győzelemhez.