Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jak-130 típussal fog repülni az új orosz kötelék

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. augusztus 11. 19:49

Az orosz légierő parancsnokságának döntése értelmében egy új bemutató kötelék alakul, amely Jak-130 típusú kiképző-harci repülőgépekkel fogja végrehajtani bemutatóit. A hírt augusztus 9-én Alexander Zelin vezérezredes, az orosz légierő parancsnoka mondta el az újságíróknak. Napjainkban Oroszországban több bemutató kötelék tevékenykedik, amelyek közül a legismertebb a „Fecskék” (Sztrizsi) valamint az „Orosz Lovagok”, amely kötelékek MiG-29 és Szu-27 típussal repülnek.

„A témában jelentést tettem az ország honvédelmi miniszterének, aki válaszában a tervezésre adott utasítást", – mondta a vezérezredes. A parancsnok elmondta, hogy a könnyű repülőgépekből álló kötelék széles körben lehetővé teszi a füstölők alkalmazását, amelyet más ország bemutató csoportjai – példaként Franciaországot és Olaszországot említette – előszeretettel alkalmaznak.

A légierő parancsnoka hangsúlyozta, hogy ezen lépés ellenére a „Fecskék" és az „Orosz Lovagok" bemutató kötelékek feloszlatása nincs napirenden.

„Nekem nem voltak és nincsenek ilyen jellegű törekvéseim. Mielőtt valamit megsemmisítünk, létre kell hozni valamit", – húzta alá a tábornok. Ahogy mondta, ezt a két köteléket senki nem akarja és nem akarta eltörölni.

Zelin elmondta, hogy legutóbbi egyesült államokbeli látogatása során meghívta az amerikai légierő bemutató kötelékét, a Viharmadarakat, hogy mutassák be repülési tudásukat Oroszországban. „Úgy gondolom, hogy a Viharmadarak 2012-ben az orosz légtérben is fog repülni – legalábbis ilyen ígéretet kaptam"- mondta.