Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kamionok helyett katonák vonultak át a Hungária körúton

Szöveg: Szűcs László |  2008. szeptember 2. 14:30

Rendhagyó módon kezdődött a 2008/2009-es tanév a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen. Idén ugyanis már csak egy kampuszon, a Hungária körúti bázison kezdték meg az oktatást, ahova az egyenruhások szabályos menetben vonultak át. Nem mindannapi látvány fogadta az arra járókat: kamionok helyett ezúttal katonák bakancsa alatt dübörgött a Hungária körút aszfaltja.

A hallgatói tagozat, vagyis a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (ZMNE) katonai szakjainak diákjai sorakoztak fel szeptember 2-án, kora reggel az intézmény Üllői úti bázisának alakuló terén. A nagy múltú katonai oktatási intézményben ugyanis az idei tanévben már nem oktatnak, mostantól fogva a ZMNE minden, katonai és polgári szakos hallgatója a Hungária körúti bázison folytatja tanulmányait.

Az Üllői úti kampuszon a hallgatók ünnepélyes keretek között levonták a Magyar Köztársaság lobogóját. A feltekert nemzeti zászlót a tiszti hallgatók prof. dr. Szabó János nyugállományú dandártábornoknak, az egyetem rektorának adták át megőrzésre.

1595879716
Ezt követően az épület főbejárata előtt Káplán György nyugállományú katonatiszt emlékezett a katonai felsőoktatás jeles múltú intézményéről. Az egykori katona, aki 1941-43 között volt az intézmény hallgatója, röviden felelevenítette az oktatási intézménynek helyet adó épület történetét, a kezdetektől napjainkig.

A megemlékezés után az egyetem rektora engedélyt adott az épület lezárására, majd az ünnepségen részt vevő hallgatók a Népligeten, és a rendőri és katonai rendészi biztosítással részlegesen lezárt Hungária körúton keresztül – nem kis forgalmi dugót okozva – gyalog indultak új laktanyájuk felé, hogy részt vegyenek a 2008/2009-es tanév megnyitása alkalmából rendezett ünnepségen. Az út széléről sokan voltak kíváncsiak a nem mindennapi látványra, a kamionok helyén, a szélső sávban, dobszóra, szabályosan menetelő katonákra.

..

– Virtuális létünk kettőszázadik esztendejében, jogelődünk szerint a nyolcvannyolcadik tanévünkben, egyetemi létünk tizenkettedik, egy kampuszos egyetemi létünk első tanévében szeretettel köszöntöm minden vendégünket és egyetemi polgárunkat – mondta a tanévnyitó ünnepség kezdetén prof. dr. Szabó János. A ZMNE Hungária körúti objektumában megtartott ünnepségen részt vett dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter, valamint Havril András vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke is.

– Hagyomány és megújulás! Ezt a két kulcsszót hangsúlyoztam néhány nappal ezelőtt, a legrégebbi állami ünnepünkön megtartott tisztavatáson. S valóban, e két fontos vonás jellemzi a Magyar Honvédséget, amely ötvözi a történelmi értékeket, a megújuló tudást és a folyamatosan korszerűsödő képességeket – mondta ünnepi beszéde elején dr. Szekeres Imre.

A honvédelmi miniszter kiemelte: ebben az évben több olyan évfordulót ünnepeltünk már, amelyek a fegyveres erők számára különösen fontosak és sajátos üzenetet hordoznak. Köszöntöttük a Magyar Honvédség megszületésének százhatvanadik, az önálló magyar légierő megteremtésének hetvenedik évfordulóját. Novemberben a Hadtörténeti Intézet és Múzeum megalapításának kilencvenedik évfordulóját ünnepeljük. Most pedig az egyetemhez kapcsolódó kerek évfordulóról is megemlékezünk. Kétszáz évvel ezelőtt, 1808. november 5-én kelt az a törvény, amely lehetővé tette egy, a magyar nyelvű tisztképzésnek otthont adó intézmény felállítását.

1595879716

– Alma Materünk, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem több összetett feladatot hajtott végre az elmúlt esztendőben. A rekonstrukciós munkák eredményeképpen mától hivatalosan is egy telephelyen folyik az oktatás. A szervezeti átalakítások, és a közelgő akkreditációs eljárásra való felkészülés pedig mind azt célozzák, hogy egy, az oktatási kötelezettségeknek még hatékonyabban eleget tevő, a haderő és a civil társadalom képzési igényeit mindenben kielégítő tanintézet szolgálja közvetlenül az ide jelentkező fiatalok, közvetve pedig a Magyar Köztársaság érdekeit – mondta a honvédelmi miniszter, hozzátéve: a bolognai képzés óta eltelt három év tapasztalatai azt mutatják, hogy a magyar katonai felsőoktatás – a rendszer minden bonyolultsága ellenére – képes volt alkalmazkodni az új kihívásokhoz, és megfelelt a szigorú követelményeknek.

– Az egyetem mindkét karán európai szintű képzés folyik. A polgári hallgatók ugyanolyan magas színvonalon sajátíthatják

1595879716
el választott szakmájuk elméleti alapjait és fortélyait, mint a katonai pályát hivatásul választott társaik. Mindeközben pedig az intézmény megőrzi a tisztképzés évszázados tradícióit, amely egyedi jelleget kölcsönöz az itt folyó oktatásnak, gazdagítva ezzel a polgári képzést is – emelte ki Szekeres Imre.

A honvédelmi tárca vezetője szerint, az egyetemnek komoly feladatai vannak a Magyar Köztársaság NATO-val és Európai Unióval kötelezettségei teljesítésében is. Hiszen az itt folyó képzési programok és kutatások az euró-atlanti integráció keretén belül megvalósuló munkák szerves részévé válhatnak.

– Remélem, az elmúlt hónapok során érzékelték, hogy a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség nem csak követelményeket támaszt, de segíti is az azoknak való megfelelést, biztosítja a feltételeket, felelősséget vállal a nemzetvédelmi egyetem sorsa és jövője iránt. Ezt nem csupán az a majdnem négymilliárd forint jelzi, amelyet a rekonstrukció végrehajtásához biztosítottunk. Hiszen az egyetem megújuló vezetése a kezdetektől élvezte a minisztérium és háttérintézményei támogatását, az oktatási-képzési koncepció kialakítása, a szervezeti átalakítások végrehajtása, a működési feltételek biztosítása során – hangsúlyozta Szekeres Imre, aki a hallgatókhoz szólva elmondta azt is, hogy egy patinás, ugyanakkor modern intézmény falai között kezdhetik meg, illetve folytathatják tanulmányaikat.

A miniszter ünnepi beszéde után prof. dr. Szabó János nyitotta meg az idei tanévet. Kiemelte: valóban rendhagyó ez a mai alkalom. Hiszen még a tanévnyitó ünnepség előtt méltóképpen elköszöntek az Üllői úti bázistól, amely a mai tisztikar többségének első képzési helye volt.

1595879716
– Nehéz szívvel, de az elmúlt hónapok feladatait becsülettel teljesítve, emelt fővel búcsúzhattunk. Az egy bázisra költözéssel bővülnek a lehetőségeink, de növekszik a felelősségünk is. Mert nem elegendő a korszerű infrastruktúra, az oktatás minősége is meghatározza a további fejlődést. A szervezeti és személyi változtatásoknak, valamint az új programok beindításának köszönhetően ebben is határozott és pozitív irányú az elmozdulás – mondta az egyetem rektora, aki szerint a katonai vezetők felkészítésének hagyományai, állami létünk kezdetéig nyúlnak vissza. 1808-ban az országgyűlése elfogadta ugyan a törvényt a magyar tisztképzés beindításáról, de a szabadságharc néhány napos képzése után még évtizedek és a kiegyezés kellett ahhoz, hogy 1872. november 21-én, Pesten, a Ludovika-akadémián megindulhasson a magyar nemzeti, alapfokú tisztképzés.

– A tisztképzés elitképzés is. Ebből nem engedhetünk! Tudjuk és ismerjünk a ránk rótt felelősségét annak, hogy ez az egyetem Magyarország egyetlen katonai felsőoktatási intézménye, amelyben a magas szintű katonai hivatás gyakorlásához szükséges szakmai felkészítésen túl a hazai és nemzetközi védelmi szférában eredményesen tevékenykedni tudó civil szakemberek képzése is folyik – hangsúlyozta Szabó János, aki arról is beszélt, hogy a 2008-ban meghirdetett 1435 egyetemi férőhelyre összesen 3581-en jelentkeztek. Közülük 1621-en első helyen jelölték meg az egyetemet. Mindemellett komoly szakmai siker az is, hogy az idei tanévben olyan hallgatók is elkezdték tanulmányaikat, akik az Oktatási és Kulturális Minisztérium által finanszírozott helyekre jutottak be az intézménybe. A rektor szerint mindez egyértelműen bizonyítja, hogy az egyetemet mind az oktatási, mind pedig a honvédelmi tárca édes gyermekeként kezeli.

A tanévnyitó ünnepséget követően dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter megtekintette a közelmúltban felújított és használatba vett kollégiumi épületet. A 372 férőhelyes épületben az egyetem katonai szakos hallhatói laknak, korszerűen felszerelt, minden elvárásnak megfelelő 2-4 ágyas szobákban.

További képek:

1595879716
1595879717
1595879717
1595879717
1595879717
1595879718
1595879718
1595879718
1595879718
1595879718
1595879719

 

1595879719
1595879719
1595879719

Fotó: Szűcs László