Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kétnapos találkozón a közép-európai régió védelmi miniszterei Ausztriában

Szöveg: kormany.hu |  2012. június 19. 14:58

Kétnapos találkozót tartottak a közép-európai országok védelmi miniszterei az ausztriai Frauenkirchenben; a találkozón Magyarországot Hende Csaba honvédelmi miniszter képviselte.

A június 18–19-én a Fertő-tó partján megrendezett találkozón Hende Csaba mellett Ausztria, Csehország, Horvátország, Szlovákia és Szlovénia védelmi miniszterei is jelen voltak. A tárcavezetők a régiót érintő fontosabb védelempolitikai kérdésekről folytattak informális jellegű eszmecserét. A miniszterek véleményt cseréltek a költségvetési megszorítások védelemre gyakorolt hatásairól és e hatások kompenzálásának lehetőségeiről.

Ezen túlmenően a közép-európai védelmi együttműködés erősítésének és mélyítésének lehetőségeiről, a megkezdett munka orientálásáról is egyeztettek a miniszterek. A hat ország tárcavezetői emellett érintették a NATO májusi chicagói csúcstalálkozójának főbb eredményeit, valamint eszmecserét folytattak az amerikai stratégiaváltás és a költségvetési megszorítások Európa biztonságára gyakorolt együttes hatásáról.

A találkozón szóba kerültek a Nyugat-Balkán és a Közel-Kelet biztonságával és stabilitásával összefüggő kérdések, s a miniszterek szót ejtettek a jelen lévő országok nemzetközi békeműveletekben történő részvételéről is.

(HM Sajtóiroda; MTI)


Fotó: www.bundesheer.at