Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Köszönet a helytállásért

Szöveg: Bleszkán Szilárd |  2012. június 19. 13:26

„Óriási érték, ha az ember ilyen képeket tud festeni” – mondta dr. Simicskó István a Szent János Kórház Légzésrehabilitációs Intézetében. A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára június 19-én, kedden a gyermekkora óta romló izomgyengeségben szenvedő Doszkocs Zsuzsát látogatta meg.

Zsuzsánál kilencéves korában diagnosztizáltak izomgyengeséget. Állapota folyamatosan romlott, előbb járóképtelenné vált, mára pedig – csuklói kivételével – egyetlen testrészét sem tudja mozgatni. Mivel betegsége a légzést segítő izmait is megtámadta, 1998 óta csak lélegeztetőgép segítségével jut levegőhöz.

1595937477
Zsuzsa – egészségi állapotának dacára – folyamatos művészeti tevékenységet végez. 2006 óta a Honvédelmi Minisztérium képzőművészeti pályázatainak állandó résztvevője, a versenyekre főként hadtörténeti témájú alkotásaival nevez be; teljesítményéért 2008-ban miniszteri különdíjban is részesült.

Zsuzsa a festés mellett a lírában szintén kibontakoztatja tehetségét, így verseket is publikál.
Mindezt a kimagasló emberi és művészi teljesítményt méltatta Simicskó István, aki virággal és ajándékokkal köszöntötte a művésznőt. A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára csodálattal adózott Zsuzsa kitartása előtt és példaként tekintett elszántságára, hitére. A látogatást a művész egy, az államtitkár részére készített festménnyel hálálta meg.

A meghitt, családias találkozón a vendégeket Zsuzsa szülei fogadták, akik igyekeznek mindenben segíteni lányuk kiteljesedését, így számukra is elismerés volt Simicskó István látogatása.

Az eseményen részt vett dr. Pintérné dr. Gönczi Ágnes, a Szent János Kórház és az Észak-budai Egyesített Kórházak főigazgatója, prof. dr. Pénzes István, Zsuzsa kezelőorvosa és a kórház számos dolgozója is. Zsuzsa édesanyja mindnyájuknak köszönetét és háláját fejezte ki, amiért immáron csaknem másfél évtizede odaadóan gondozzák lányát és betegtársait.

A rendezvény nyitó- és záróakkordjaként Semes-Bogya Eszter dalénekes adta elő Zsuzsa egy-egy megzenésített versét.

1595937477

 Fotó: Tóth László