Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lezuhant egy Mi-8-as helikopter: egy katona meghalt, hárman megsérültek

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. február 1. 6:01

Csütörtökön, 18 óra 19 perckor gyakorlatozás közben súlyos balesetet szenvedett a Magyar Honvédség egyik Mi-8-as helikoptere. Egy ember meghalt, hárman pedig megsérültek, közülük ketten súlyosan. A tragédia Törökszentmiklóstól 8 kilométerre, Óballa mellett történt.

Az MH 86. Szolnok Helikopterbázis állományába tartozó, tragikusan járt Mi-8-as helikopter nem egyedül gyakorlatozott: egy másik légi jármű is a helyszínen volt, mikor bekövetkezett a tragédia. A géppár éppen egy feladatot hajtott végre, mely szerint mindkettőnek le kellett volna szállni: mint azt a honvedelem.hu megtudta, éppen a szükségreptéren, vagyis nem kiépített reptéren való leszállást gyakorolták – kijelölt fénykapuk között – a gyakorlótéren.

Az első gép éppen a manővert végezte, amikor – egyelőre ismeretlen okból – az oldalára borult, majd kigyulladt. A másik gép személyzete ezt látva már nem kezdett neki a jelzőfények közti landolásnak, hanem azonnal visszafordult a bázisára és haladéktalanul jelentette az esetet rádión. A tragédia helyszínére nagy erőkkel érkeztek ki a tűzoltók és a mentők, de természetesen a honvédség illetékesei is kivonultak. Az esti órákban a helikopterbaleset helyszínére érkezett Szekeres Imre honvédelmi miniszter és Havril András vezérkari főnök is.

A lezuhant helikopteren négyen tartózkodtak, közülük hárman élték túl a balesetet, egyikük könnyebb, ketten súlyos sérülésekkel. A negyedik katona holttestét a teljesen kiégett roncsból emelték ki, miután eloltották a lángokat, a túlélőket pedig a szolnoki Hetényi Géza Kórházba szállították. A súlyos sérültek mellkasi-, illetve fejsérülést szenvedtek: a legszerencsésebben az a katona járt, aki zúzódásos, vagyis 8 napon belül gyógyuló könnyű sérülésekkel megúszta a szörnyű balesetet.
Szekeres Imre és Havril András a helyszínen fejezték ki részvétüket az elhunyt főtörzsőrmester családjának. A tárcavezető részvétét fejezte ki a balesetben elhunyt Lükő Zsolt főtörzsőrmester hozzátartozóinak az egész katonatársadalom nevében. “Borzalmas egy kiégett repülő látványa és különösen fájdalmas egy katona elvesztése", fogalmazott a miniszter, aki köszönetet mondott a tűzoltóknak, rendőröknek és katasztrófavédelmi szakembereknek, akik a bajba jutottak segítségére siettek. Szekeres Imre még az éjszaka folyamán meglátogatta a sérülteket a kórházban.

1595872825

A balesetnek a helikopteren utazókon kívül nem voltak részesei, a jármű Jász-Nagykun-Szolnok megye egyik lakatlan területén zuhant le.

Mint azt a Honvédelmi Minisztérium Média Osztályától megtudtuk, a szerencsétlenül járt katonák – egyes hirtelen felröppent híresztelésekkel szemben – nem afganisztáni missziós kiképzésen vettek részt.

A helyszínelés pénteken is folytatódik Óballa térségében. Ezzel párhuzamosan szakértők bevonásával megindult a vizsgálat is, mely tisztázhatja, hogy pontosan milyen körülmények között történt a tragédia.