Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar felügyelet alatt a légtérvédelem

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. január 8. 15:57

Az Országos Légvédelmi Parancsnokság és alárendelt csapatai 1962 januárjában átvették az ország légterének védelmét a szovjetektől. Még ebben az évben megérkezett Magyarországra az első P-3-as rádiólokátor-állomás is, ám igen hosszú út és felkészülés vezetett el idáig.

A vezérkarnál a következő év szervezési intézkedésében már rádiótechnikai századok telepítését irányozták elő. A légvédelmi tüzér alakulatoknál is ezekben az években kerültek rendszeresítésre az első SZ-25 típusú rakétakomplexumok.

1595883011
A Varsói Szerződés 1955-ös létrehozása után, a szövetséges államok által elfogadott dokumentumban követelményként fogalmazódott meg az, hogy a tagországokban ki kell építeni az egységes légvédelmi rendszert.

Ezt a folyamatot Magyarországon az 1956-os forradalmi események állították meg. A november 4-én megindult szovjet támadás során, a légvédelmi csapatokat lefegyverezték, a fegyverek szovjet felügyelet alá kerültek és a légvédelmi rendszer egy ideig működésképtelenné vált.

A légvédelemi eszközöket az 1957. március 20-án aláírt egyezmény alapján kapta vissza a Magyar Néphadsereg és ezt követően már májusban megkezdődött a légvédelem újraszervezése és a hivatásos katonák kiképzése a technika üzemeltetésére.

1957. december 7-én Budapesten a Honvédelmi Minisztérium közvetlen alárendeltségében megalakult az Országos Légvédelmi Parancsnokság. A légvédelem felső vezetési szintjének a belépésével, 1958-62 között kezdetét vette egy új fejlődési szakasz, amit mind a fegyverzet mennyiségében, minőségben és a szervezetek számában is látványosan megmutatkozott. Az 1959. október 25-én kiadott miniszteri parancs szerint megalakult a Magyar Néphadsereg első légvédelmi rakétaezrede, a 11. honi légvédelmi tüzérezred. A rendszerbe állításuk két évig tartott és a felkészítésük az asuluki szovjet lőtéren végrehajtott rakéta-éleslövészettel fejeződött be.

1960-as év végén megalakult az 54. Rádiótechnikai ezred Taszáron, amely hamarosan Veszprémbe települt át, valamint létrejött a 45. Rádiótechnikai ezred Budaörsön és ez az alakulat később Miskolcra díszlokált. A vadászrepülő csapatokhoz 1961. szeptemberétől 40 Mig-21 érkezett. Ez a repülő az akkori körülmények között nagyon korszerű volt. A repülők zömmel a pápai repülőtéren kerültek szolgálatba. Az OLP alárendeltségében ebben az időben 181 repülő eszköz volt és ebből 147 harci repülőgép.

1595883011
A légvédelem fejlesztésének egy újabb fontos állomása 1961. augusztus 1, amikor Veszprémben megalakult az 1. honi légvédelmi hadosztály. Alárendeltségébe tartozott a 11. honi légvédelmi rakéta ezred Budapesten, 104. honi légvédelmi rakéta ezred Nagytarcsán, 31. honi vadászrepülő ezred Taszáron, a 47. honi vadászrepülő ezred Pápán és az 54. rádiótechnikai ezred Veszprémben.

A honvédelmi miniszter által jóváhagyott tervek szerint egy, a vezérkar főnök által vezetett bizottság 1961. december 11-19. között harckészültségi ellenőrzést hajtott végre az OLP alárendeltjeinél. Az ellenőrzésen azt akarták megállapítani, hogy a csapatok milyen mértékben készültek fel a harckészültségi szolgálat átvételére. A felmérést két lépcsőben hajtották végre. Az első részben csak a honi légvédelem készültségi erőit és eszközeit ellenőrizték. A felmérés második részében, már rész vettek az országban lévő szovjet, valamint a szomszédos cseh és román szövetséges légvédelmi erők is. A bizottság lényegi megállapítása az volt, hogy a honi légvédelmi csapatok képesek az intézkedésekben előírt készültségi feladataik ellátására. Az ellenőrzést vezető Ugrai Ferenc altábornagy vezérkari főnök, a miniszternek tett jelentésében a következőket írta: "A Magyar Népköztársaság honi légvédelmi csapai ki vannak képezve az egyes repülőgépek és a kis kötelékek támadásainak a visszaverésére irányuló harcfeladatok végrehajtására egyszerű légi és időjárási helyzetben a DHDSCS légvédelmi erőivel és eszközeivel együttműködve és jelenleg képesek az ország légvédelmének az ellátására"

Az Országos Légvédelmi Parancsnokság, ezt követően 1962. január 10-én este nyolc órától vette át az ország légterének oltalmazását.