Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar Honvéd 2010/11.

2010. október 21. 9:03
    A négyarcú szobor
      Ha arra járnak, tegyenek egy kis sétát a cívisváros Nagyerdejében. És álljanak meg egy főhajtásra annál a négy katonaszoborral övezett obeliszknél, amelyet „Emelték hálás kegyelettel és örök büszkeséggel Hegyközszentimrei Wolff János tábornok kezdésére áldozatkész honfitársak támogatásával a 39-es bajtársak. 1925"

Tradíció


    Huszárvirtus

      Történt, hogy „négy-öt magyar összehajolt", és nemzetközi huszárportyát szervezett. Történt, hogy két magyar felderítő katona kapta magát, és huszáruniformisban, huszárosan hazalovagolt a messzi Lisszabon melletti Monsantóból…

Nagyvilág


    Radar

      Ami sok, az sok… Az óceán másik partján kiverte a biztosítékot egy számítógépes játék, ugyanis kifundálói lehetővé tették, hogy a gombokat nyomogatók akár tálibként harcolhassanak amerikai katonák ellen. Márpedig az nem játék, hogy Afganisztánban Uncle Sam hetvenezer katonája harcol a terrorizmus fészkeinek felszámolásáért, s közülük eleddig 1300-an vesztették életüket…
      Szóval, ez csak egy a magazinban, annak is e rovatában olvasható érdekes hírek közül.



    Centesített reform

      Az Amerikai Egyesült Államokban nemrég rajtolt az új pénzügyi év. Az előzetes viták eredményeként a szövetségi büdzsé szereplőinek apraja-nagyja csökkentett lehetőségekkel számolhat. Nem egészen úgy a védelmi költségvetés megalkotói, a dollár milliárdok elköltői. Igaz, a Fehér Ház és a Pentagon „összezárásával" megvédett javaslatokban gyakran hangoztatták a „hatékonyság", a „takarékosság" és a „racionalizálás" szavakat.



    Eredményre várva

      Az afgánok nemrég ismét az urnákhoz járultak, de az új választások eredményeinek megállapíthatóságáig aludniuk kell még egy párat. Azt ugyanis már megállapíthatták, hogy most is csalások és attrocitások tarkították a voksolást.



    Oda-vissza kérem!

      A cím a tények eszenciája. Magazinunk főszerkesztőjének virtuális retúrjegye ugyanis a Pápa–Kabul–Pápa egyáltalán nem menetrendszerinti, 24 órás repülőjáratra volt érvényes. A C–17-es „Big Mac"-re amúgy odafelé az afgán főváros nemzetközi repülőterének irányítását-működtetését átvevő magyar kontingens tagjai, visszafelé pedig szabadságra hazainduló katonák csekkoltak.
      Magyarország, felajánlásának eleget téve, idén október elsejétől immár másodízben tölti be a civil és katonai légikikötő vezető nemzetének szerepkörét.

Hadak útján


    Szigetvár – 1566

      „Nem mér az nagy bánhoz közel menni senki, / De jancsár-golyóbis Zrinit földre veti: / Mellyében ez esett, más homlokát üti, / Vitézivel eggyütt az földre fekteti."
      Íme egy száz év múltán írt „helyszíni tudósítás" a Szigeti veszedelemből.
      „Midőn már világos, hogy a legveszedelmesebb ellenség, a török császár hatalmas erővel közeledik, (…) mindnyájan bezárkózva megfogadjuk, hogy kívánunk a kereszténységnek s ezen édes és végtelenül elpusztult hazának hűségesen és állhatatosan, valamint vidám arccal, vérünk hullatásával, s ha a sors úgy hozza, fejünk vesztésével is szolgálni…"
      Íme egy idézet cikkünkből, azaz gróf Zrínyi Miklós főkapitány egyik fennmaradt leveléből.



    A háború házhoz jött

      „Tudtuk, hogy jönnek az oroszok, félelmetes erővel, győzelemre ittasan. Az Árpád-vonal erődrendszerének bunkereiben, a történelmi határ közvetlen közelében állomásoztunk. Egy éjjel arra eszméltünk, hogy román katonák törnek ránk hátulról, akit csak értek, szúrtak-vágtak…"
      A 90-es évek elején néhány túlélő, a Budai Székely Kör néhány tagja mesélt e rémségről. A cikk nem róluk, mégis életükről szól. A Kárpátokban, Észak- és Kelet-Erdélyben 1944 őszén történtekről, amikor a németek meggyengülése, a románok átállása a magyar csapatokra rótta a teljesíthetetlent, a szovjet, majd az ő oldalukra átállt román csapatok előrenyomulásának megfékezését. Hogy nem sikerült, nem rajtuk múlott. De hősies helytállásuk a Nagy Medve Vörös Hadseregét azért hónapnyi késedelemre kényszerítette.



    Molotov-koktél

      Az ember kénytelen olykor érzelmeit félretenni, majd 1956 vérbefojtott szabadságharcának napjain épp a pesti utcákon és épp a vérbefojtás kiváló eszközeként debütáló T–54-es harckocsikról is írni…

Velünk van az erő


    Az összefogás ereje

      Az ország és honvédsége ismét bizonyított. Összefogott, hogy fájdalmat enyhítsen. Összefogott, hogy élhetővé tegye, amit még élhetővé lehet tenni. Összefogott, hogy a vörösiszap-katasztrófa mielőbb rossz emlékké halványulhasson.


    Hadkiegészítők

      Rendben van, Amerikában tisztelet övezi az önkéntes szolgálatra bevonuló tartalékost és az őt önkéntes szolgálatra elengedő munkaadót egyaránt. Na de szűkebb pátriánkban? Ez még előttünk van. Miként azt dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter a Feltöltés 2010 gyakorlaton mondta: „Olyan honvédségre van szükségünk, és olyan honvédséget fogunk felépíteni, amely el tudja látni egy korszerű haderő minden feladatát. Meg kell kezdenünk elveszett képességeink visszaszerzését. Ennek a hatalmas feladatnak az egyik kiinduló pontja a tartalékos rendszer újbóli megszervezése és felállítása.


    Vas a vason

      A szőke folyó partvidékének szentesi fertályán hidat vertek a jó magyar műszaki hadfiak, hogy az Öreg tó mellől érkező „Klapkás" vendégeik a magukkal hozott tankjaikkal, páncéltörőikkel meg ágyútarackjaikkal gyakorolhassák a „vízen járást"… Az eltérő rendeltetésű alakulatok közös gyakorlása a honvédség berkeiben ma már olyan természetes, mint a déli harangszó.


    Fényesebb az aranynál

      Ez Amerika! Legalábbis így és ott érezhették magukat az első magyarországi nemzetközi különleges műveleti alaptanfolyam magyar kiképzői, oktatói, na és persze a különlegesek mesterségét elsajátító magyar, szlovák és észt „tanulók". Hogy el ne feledjük: efféle tanfolyamra eleddig csak az Egyesült Államokban kerülhetett sor. Így hát az alaptanfolyam diplomaosztóval, a siker révén pedig „A" magyar katona rangos szakmai elismerésével zárult.


    Logikus Döntés 2010

      Az éjszakai műszak hamar befejeződött: hiába gyakoroltak két hétig több nemzet ifjai, a „háború" a rossz idő miatt elmaradt. Azért mégse hiába. Ez a tudás sem vész el, csak átalakul katonareflexszé, álomból felkeltve is harcra kész készséggé.


    Ugrásnyi történelem

      Ínyenc veterán ejtőernyősök adtak egymásnak randevút a németországi Stendal városában. Mint hírlik, maga Tante Ju (Ju néni), „lánykori nevén", Junkers Ju–52/3m várta őket. A szerző mindenesetre nem átallotta leírni: mi is rendezhetnénk olyan nemzetközi programot, amelyen egy-egy DC–3, Li–2 és Ju–52/3m repülne kötelékben, s ama ínyencek magyar levegőégben pallérozhatnák „ejtőernyős ínyüket".

Haditechnika


    Sebészi pontosság

      Mit ne mondjunk, nehéz eldönteni, örüljünk-e annak, hogy a tengerentúli keresztségben „lator" nevet kapott két ország nagy hatótávolságú ballisztikus rakétái pontatlanok. Az „ürömre" ugyanis örömmel áll készen Észak-Korea és Irán, s ha tehetnék, nukleáris töltetekkel ellensúlyoznák eme hiányosságukat. A névadó, az Egyesült Államok, a pénzköltést hol nem sajnálva, hol pedig igencsak megfontolva fejleszt olyan eszközöket, amelyek a „lator rakétákat" röppályájuk ideális szakaszában semmisíthetnék meg. Ilyen érdekesség a Boeing 747-es fedélzetére telepített lézerágyú is…


    Tüzelj és állj odébb!


      Eltelt néhány évszázad, mire a pattantyú „átlényegült" ágyúvá, majd „felkapaszkodott" valamely jármű tetejére, és „teherhordójával" a legnagyobb szimbiózisban, a harcterek kiváló mobil, önjáró harci eszközévé vált.

Hátország


    Hadik-krónika

      Ha csíny, akkor legalább legyen a hadtörténelem leghíresebb huszárcsínye. Mint amilyet megtett korának egyik kiváló hadvezére, Hadik András. Történt ugyanis, hogy huszáraival oly hírtelen, és oly hamar sarcolta meg Berlint, hogy a poroszok királya, Nagy Frigyes azt még csak megköszönni sem tudta. De jó szívvel emlékszünk a vezérre más okból, ama mádéfalvi veszedelmet túlélő székelyek oltalmazásáért is. Tessenek csak beleolvasni a bukovinai székelyek legendáriumába, s ott is az emlékét őrző falvak, Andrásfalva meg Hadikfalva történetébe…


    Az utolsó leszállás


      A szülői ház feketébe öltözött. Egy fiatal repülő hadnagy Messerschmittje lezuhant, a pilótának nyoma veszett…
      A második nagy világégésnek vége lett, maradt a gyász, s hogy hír sehonnan nem jött, maradt a bizonytalanság.
      Csodák – kitartó és hozzáértő emberek – márpedig vannak. A Me–109-es motorjának maradványaiba egy szlovák ekevas beleakadt, a helyszínen magyar roncskutatók számos bizonyságra találtak, s a szívekbe újból remény, újból megnyugvás költözött.
      Horváth György repülő hadnagy immár magyar földre, hazatért.


    Angyal, vidd meg a hírt…


      … az égből, / Mindíg új élet lesz a vérből.
      Egy magasztos Márai vers 1956 magasztos magyar forradalmáról, szabadságharcáról.
      Bognár József, Csonka László, Czakó Ferencné, Fazekas Imre, Herczeg Győzőné, Kállai Árpádné, Lovas József, Mohácsi István, Parádi János, Sánta István, Szitár János, Szóráth György, Rédai Bertalan, Utasi Ilona.
      Egy emlékező és emlékeztető névsor 1956 októberének vérbefojtott gyűléséről – a tiszakécskei sortűz áldozatairól.


    Ötvenhatos százhatosok


      Veszprém, 1956 novembere: a szovjet csapatok a város megszállására, a magyar katonai objektumok elfoglalására támadást indítottak. Magyar katonaáldozatokról érkeztek a hírek…
      Veszprém, 2010 októbere: 1956 emlékét a Matasz égisze alatt továbbéltető katonai hagyományőrzőknek e megyeszékhelyre szólító invitálásáról, „vértelen" bemutatójukról szólnak a hírek.


    Több mint múzeum


      Kiskunkmajsa, Marispuszta 244. Az ’56-os Múzeumban korabeli relikviák, szabadságharcosok személyes tárgyai. Vele szemben, a forradalom és szabadságharc kápolnájában a részvételük miatt kivégzettek névtáblái, és egy főhajtásra késztető hely, a múzeumalapító Pongrátz Gergely, a Corvin köz egykori főparancsnokának végső nyughelye.


    Terepjáró-legenda


      Dzsip egy magyar szó, amely amerikai. A Jeep tervező mérnököket, 0-szériát gyártó hadiipari hiénákat padlóra küldő amerikai járgány, amely egy magyar makettező „aktmodellje"…


    Hadikrónika


      Tudják-e önök, hogy hol van a Tolna (vár)megyei Ozora? És azt, hogy az 1848/49-es forradalom és szabadságharc két kiemelkedő személyisége, Perczel Mór és Görgey Artúr mikor kényszerítette térdre Roth császári generálist? Járjanak utána, válaszoljanak helyesen, és mint mindig, nyerjenek Zrínyi-könyvet.